fbpx

V Sloveniji dovoljena uporaba konoplje v medicinske namene

Zdravila in zakonodaja

Vlada Republike Slovenije je včeraj, 19. 6. 2014 s sprejemom uredbe omogočila uporabo konoplje v medicinske namene.

Vlada Republike Slovenije je včeraj, 19. 6. 2014 s sprejemom uredbe omogočila uporabo konoplje v medicinske namene.

Konstruktivni predlogi raznih iniciativ organizacij so bili le končno uslišani.

Kakšen je bil postopek oz. razlog, da se je vlada tako odločila?

Ker je medicinska stroka podprla uporabo učinkovin iz konoplje za zdravljenje simptomov nekaterih bolezni, je vlada potrdila spremembo omenjene uredbe, s katero v Sloveniji omogoča uporabo zdravil na osnovi kanabinoidov. Konoplja, razen industrijske konoplje, torej ostaja prepovedana droga, registrirana zdravila na osnovi kanabinoidov pa lahko po novem zdravniki predpišejo bolnikom na recept za zdravljenje tistih bolezni, pri katerih so ta zdravila dokazano učinkovita.

Marihuana-nov-zakon

23. januarja 2014 je najprej Vlada RS je sprejela sklep, da se uporaba konoplje v medicinske namene ustrezno uredi v Uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog. Z novo ureditvijo bo omogočena uporaba učinkovin iz konoplje v medicinske namene. Podoben sklep je na sedmi seji 19. februarja 2014 sprejel Odbor za zdravstvo Državnega zbora, zato Vlada RS sprejema novo besedilo Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki vključuje vse spremembe in dopolnitve, dosedanje številne dopolnitve uredb pa se razveljavijo. Hkrati je uredba zaradi naraščajočega števila zaznanih novih psihoaktivnih snovi v Evropski uniji in pri nas ter posledičnih številnih sprememb in dopolnitev Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog postala v praksi prezapletena in nepregledna, zato Vlada RS sprejema novo uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog.

Informacije o uporabi konoplje v medicinske namene so dostopne v letaku in odgovorih na vprašanja na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje.

Vir: ww.vlada.si/nc/medijsko_sredisce/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost/article/63_redna_seja_vlade_rs_47563/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=1 in www.freeimages.com/browse.phtml?f=download&id=497934


Sledite nam