fbpx

V Mestnem muzeju Ljubljana se odpira razstava Kolo, 5200 let

Dogodki

V Mestnem muzeju Ljubljana je odprta razstava KOLO, 5200 let, 24. 5. 2013–20. 4. 2014

Od petka, 24. maja 2013, je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled dolgo pričakovana razstava Kolo, 5200 let. Razstava, ki na ogled postavlja najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, odkrito v Sloveniji, na Ljubljanskem barju, izvirno poveže starodavno dediščino ter tehnološki in znanstveni razvoj s kulturo, umetnostjo in celo s preseganjem meja našega planeta. Nastajanje razstave je potekalo v sodelovanju z mnogimi partnerji iz sveta kulture, ohranjanja dediščine in gospodarstva, spremljal pa jo bo raznovrsten program, prilagojen različnim skupinam obiskovalcev.

»Razstava ne govori le o času, v katerem je bilo to kolo narejeno, pač pa skuša prikazati, kako neverjetno pomemben izum je bilo kolo. Po mnenju mnogih celo najpomembnejše v človeški civilizaciji,« je ob razstavi povedal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, gospod Blaž Peršin.

Avtorica razstave Irena Šinkovec je zgodbo o kolesu postavila v tri sklope. Prvi sklop razstave predstavlja kolo v njegovem primarnem kontekstu – v prostoru in času kolišč na Ljubljanskem barju, s posebnim poudarkom na varovanju in ohranjanju bogate kulturne dediščine. Drugi sklop razstave predstavlja kolo kot enega najpomembnejših tehnoloških izumov s poudarkom na obdobju industrializacije in industrijske revolucije, ki je bistveno spremenila gospodarski, znanstveni, politični in širši družbeni razvoj zahodne civilizacije. Tretji sklop razstave kolo predstavlja na simbolni ravni vrtenja v drugačni razsežnosti časa in prostora. Človekova želja po znanju, raziskovanju in ustvarjalnosti je neustavljiva in posega tudi onkraj matičnega planeta. S širšim konceptom razstave obiskovalce spodbujamo k lastnemu razmišljanju in raziskovanju ter poudarjamo neločljivost znanosti, umetnosti in dediščine.

Na razstavi bo moč življenje na koliščih doživeti bolj neposredno v eksperimentalni sobi, v kateri bodo obiskovalci sestavljali maketo kolesa, tkali blago, se preoblekli v koliščarje, vonjali zelišča, s kamnom mleli pšenico v moko ali se poskušali v netenju ognja. Doživetje starodavne koliščarske dediščine in navdih kolesa kot izuma pa bo tudi izhodišče za številne obrazstavne dogodke za vrtce, šole, družine ter odrasle domače in tuje obiskovalce.

Razstava bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled do 20. aprila 2014, za tem pa bo potovala v druga evropska mesta.  V času razstave se bo v muzeju zvrstilo deset manjših mesečnih razstav, namenjenih vključevanju različnih strok, ustanov, lokalnih skupnosti, ranljivih skupin, šol in posameznikov. V poletnih mesecih (29. 5.−15. 9. 2013) bo na Ljubljanskem gradu na ogled sodobna svetlobna instalacija s simbolno predstavitvijo kolesa v kontekstu Ljubljane (prestolnica – generator razvoja in kreativnih potencialov; Ljubljanski grad – simbol prestolnice; kolo – simbol razvoja).

kolo-foto-matevz-paternoster-3 kolo-foto-matevz-paternoster-2 kolo-foto-matevz-paternoster

Več na mgml.si.


Sledite nam