V Hiši Ljubhospic sprejeli nove prostovoljce

Bolezni, Obvestila

Hiša Ljubhospica je v torek, 3. julija, slovesno pozdravila 12 novih prostovoljcev, ki so opravili začetno usposabljanje in bodo odslej enakovredni sodelavci interdisciplinarnega tima strokovnjakov pri oskrbi umirajočih ob koncu življenja.

Prostovoljci so ob tej priložnosti podpisali pogodbe, s katerimi so se zavezali h kakovostnemu opravljanju dela v skladu z načeli etičnega kodeksa.

Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej, ki jim je podelil priznanja za opravljen prvi korak, je poudaril, da so prav prostovoljci temelj hospic gibanja, saj udejanjajo njegove najpomembnejše vrednote – sočutje, spoštovanje in ljubezen.

»Ponosni smo, da je zanimanje za prostovoljsko delo v naši hiši tako veliko, saj je to znak zaupanja v naše delo in hkrati dokaz, da v družbi še obstaja nesebičen posluh za potrebe tistih najbolj ranljivih,« je dejal.

Tudi vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink je pred več kot dvema desetletjema začela kot prostovoljka hospica, je povedala:

»Ko postaneš prostovoljec, na življenje ne gledaš več na enak način. Spoznanja, ki te nenehno srečujejo ob delu z umirajočimi, so spoznanja o življenju. Zavedanje o lastni minljivosti te spodbuja k spremembam, nagrajuje pa z veseljem do življenja.«

Njihova mentorica Helena Gregorčič pa je izpostavila, kako pomembno vlogo imajo prostovoljci pri delu s hudo bolnimi:

»Najboljše zdravilo za človeka je prisotnost drugega, njegova bližina. Prostovoljci so tisti, ki bolniku prinesejo občutek normalnosti vsakdana in ga iz ukvarjanja s preteklostjo pripeljejo v ta trenutek njegovega življenja, ki ga je še vredno živeti.«

Ljubhospic-prostovoljci

Zaradi velikega zanimanja za prostovoljno delo bodo v Hiši Ljubhospica predvidoma jeseni organizirali še eno začetno usposabljanje, na katerega se lahko prijavijo kandidati, ki so dopolnili 21 let, so zdravi, čustveno stabilni ter niso v aktivnem procesu žalovanja. Hiša Ljubhospica je edini stacionarni hospic v Sloveniji, ki zagotavlja neprekinjeno celostno strokovno in sočutno oskrbo hudo bolnim ob koncu življenja, podporo pa nudi tudi njihovim svojcem. Njeno delovanje omogočajo izključno donacije, pri čemer je največji donator Lekarna Ljubljana. Oskrba je za vse brezplačna.

Več o Ljubhospic >

 

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.