fbpx

V boju proti pajkastim žilam

Novice

Zakaj kapilare popokajo? Kako preprečiti pokanje kapilar?

Razširjene kapilare

Lepa koža je najpomembnejši kazalec mladosti in privlačnosti. Kot lepo pa vidimo napeto in enakomerno obarvano kožo brez celulita, gubic, mozoljčkov, peg in popokanih žilic. Prav te marsikatero predstavnico lepšega spola spravljajo v največjo nesrečo. Še posebej, ker se rade pojavijo prav tam, kjer so najbolj opazne – na obrazu in nogah.

Nadležne pajkaste žilice

Kapilare, imenujemo jih tudi lasnice, so najtanjše žilice v telesu. Za delovanje organizma so izredno pomembne, saj po njih hranilne snovi potujejo do vseh tkiv telesa. Široke so desetinko milimetra in so v sloju kože pod povrhnjico, tako imenovanem dermisu ali usnjici. Poleg tega, da celicam prinašajo hranila, opravljajo transport tudi nasprotno, saj po kapilarah tkiva odvajajo odpadne produkte. Stene kapilar so izredno tanke, da lahko majhne molekule, kot so kisik, voda ali lipidi, pronicajo skoznje in prehajajo v tkivo. Odpadni produkti, kot je ogljikov dioksid ali sečnina, pa pronicajo nazaj iz tkiva v kapilaro.

Ta nežnost in krhkost kapilar ima slabo stran, saj zaradi nje kapilare hitro popokajo. Na površini kože to opazimo kot tanko rdečo črtico. Več ko je počenih kapilar, bolj rdeča in mrežasta je koža. S kozmetičnim opisom takemu stanju pravimo kuperoza. Pojavijo se predvsem na nosu, bradi ali licih, stegnih in gležnjih, lahko pa kjerkoli po telesu. Nastajajo pri obeh spolih med normalnim procesom staranja kože. Čeprav rdeče, razširjene žilice niso zdravstvena težava, so lahko zelo moteče, zato ni čudno, da je kozmetična industrija ustvarila veliko pomagal, ki videz kapilar kar se da ublažijo. Popokane kapilare same od sebe namreč nikoli več ne izginejo.

Zakaj kapilare popokajo?

Kapilare prepredajo usnjico po telesu in pokajo povsod. Vsaka manjša krvavitev iz nosu je počena kapilara. Ali pa rdeče oči po neprespani noči. Opazne pa so najbolj tam, kjer je koža najtanjša, na primer na obrazu. Razširjene ali počene kapilare presevajo skozi kožno povrhnjico in ji dajejo rdečkast, lahko tudi modrikast videz. Veliko ljudi ima težave s pokanjem kapilar na nogah, zlasti v predelu stegen ali gležnjev. Kapilare hitreje pokajo v mrazu, ker velika nihanja v temperaturi povzročijo širjenje in krčenje žil. Pogosteje se ta težava pojavlja pri ljudeh, ki so veliko na nogah, nanje vpliva jemanje kontracepcijskih tabletk, nosečnost, dednost in nekatera zdravila. To so predvsem kortikosteroidi, nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka in nadomestna hormonska terapija. Previdni moramo biti pri izbiri kozmetičnih sredstev, saj tista najbolj agresivna (predvsem taka, ki vsebujejo veliko alkohola), prav tako vodijo v popokane kapilare. Isto velja za pregrobe mehanske ali kemične pilinge. Na to, koliko vidnih kapilar si bomo »pridelali«, močno vpliva življenjski slog. Količina alkohola, ki ga popijemo, kajenje, stres, preobremenjenost in močno izpostavljanje sončnim žarkom. Naravnim ali umetnim.

Kako preprečiti pokanje kapilar?

Najlažje tako, da se izogibamo vsemu, kar pokanje povzroča. Ali pa da nezdrave navade vsaj čim bolj omejimo. Poleg tega so dobra preventiva izdelki, ki krepijo stene žil. Ti so smiselna izbira zaradi preprečevanja kroničnega venskega popuščanja (po domače krčnih žil), ki je še veliko hujša nadloga. Na policah drogerij in lekarn je na voljo čedalje izdelkov, namenjenih negi kuperozne kože. Posebej učinkoviti so rastlinski flavonoidi, ki dokazano krepijo žilno steno. Namenjeni so zdravljenju omenjenih krčnih žil, a če so imamo zdrave in čvrste vene, so tudi kapilare veliko manj obremenjene. Med rastlinskimi flavonoidi so najpogosteje uporabljani diosmin, hersperidin in escin, in sicer obliki gelov, krem ali tablet. Če ste v družini nagnjeni k popokanim žilicam, se za tovrstne linije odločite, preden se problem pojavi.

Lepotna prva pomoč

Izdelki za nego kuperozne kože, ki jih praviloma prodajajo v lekarnah, vsebujejo rastlinske izvlečke. Nepozebnik oži žilice, bodeča lobodika, navadni plešec in rastlinski polifenoli so dodani zaradi močnega antioksidativnega delovanja, divji kostanj krepi žilne stene. Izdelki izboljšajo čvrstost kapilar, preprečujejo vnetje počenih žilic in s tem zmanjšajo njihovo opaznost. Pogosto vsebujejo zelene pigmente, ki prikrijejo rdečino in tako zmanjšajo vidnost kapilar tudi kozmetično.

vein-away-plus_nov

Spremenite neprivlačen videz pajkastih žilic v lepo kožo

Vein Away Plus™ ni krema za prekrivanje. Je znanstveno formulirana krema, s pomočjo katere postanejo pajkaste žilice nevidne. Kremo je potrebno uporabljati vsaj osem tednov 2-krat na dan. Priporočljivo je, da kremo nanesete na prizadeta mesta po tuširanju, ko se pore na koži odrejo in je tako pronicanje kreme do pajkastih žil bistveno lažje in učinkovitejše. Formula kreme, ki jo je pomagal razviti ameriški estetski kirurg deluje neposredno na vzroke za pojav pajkastih žil.

Sestavine v kremi Vein Away Plus™ pomagajo vlažiti, hraniti in negovati vašo kožo, hkrati pa izboljšajo njen videz. Kremo lahko dobite v lekarnah.

www.skindoctorseurope.com

Oglasno sporočilo


Sledite nam