fbpx

Ustavite proces staranja

Zanimivo, Zdravoteka

Formule za večno mladost še vedno niso odkrili, proces staranja tudi ne morete zaustaviti, lahko pa ga vsaj omilite.

Možgani

V poznih dvajsetih se hipokampus, del možganov, ki je odgovoren za spomin, začne zmanjševati za približno 1 % na leto. Zmanjšanje je nepovratno, raziskave pa so pokazale, da ni vse prepuščeno naključju.

Normalen proces staranja lahko upočasnite, tako da redno izvajate »vadbe« za možgane, miselne naloge in jeste hrano, ki ščiti možgane, kot so oreščki, semena in jagode.

Oči

Oči na različne načine kažejo na znake staranja. Vid lahko začne oslabiti, opazili pa boste lahko tudi temne kolobarje pod očmi ali prve gube.

Za oči je pomemben vnos živil, bogatih z železom, ki preprečuje nastanek temnih kolobarjev. To so špinača, fižol ali temna čokolada. Da bi preprečili prezgodnji nastanek prvih gubic okoli oči, začnite uporabljati kremo z A retinolom in jo nanesite vsak večer pred spanjem.

Ušesa

Najpogostejši vzrok za izgubo ali oslabelost sluha so poškodbe ušesa. To so najpogosteje posledice stalnega poslušanja glasne glasbe ali izpostavljenost hrupu.

Kadar je treba, zaščitite ušesa s čepki proti hrupu, najbolje pa je, da se ne izpostavljate hrupu. Predlagamo vam, da ob poslušanju glasbe zmanjšate glasnost in je ne poslušate na slušalkah.

od dojencka do babice

Vrat

Koža na vratu s staranjem postaja tanjša in bolj občutljiva kot koža na obrazu. Študije so pokazale, da so prvi znaki staranja po navadi opazni na rokah, vratu in prsnem košu.

Vrat zaščitite z redno uporabo vlažilne kreme ali losjona. Kremo, ki jo uporabljate za obraz lahko uporabite tudi za vrat.

Lasje

Svoje lase morate obravnavati kot občutljivo svilo. Česanje mokrih las ali puljenje sivih las lahko povzročita trajne poškodbe lasnih mešičkov.

Vsaj enkrat tedensko nanesite na lase vlažilno masko za lase in se izogibajte uporabe »aparatov« za oblikovanje in urejanje las.

Obraz

Na obrazu se začne s staranjem odražati tudi vaša osebnost, saj gube izdajajo vaš značaj. Gube na obrazu se začnejo najprej pojavljati okoli oči, saj je koža tam najbolj občutljiva.

Znaki staranja na obrazu se lahko ublažijo tudi s pomočjo kisline. Na trgu imate možnost izdelkov, ki vsebujejo glikolno ali salicilno kislino. Kožo vedno zaščitite pred soncem s kremo z zaščitnim faktorjem in pijte dovolj vode.

Telo

S staranjem koža postane bolj sproščena in vsaka pomanjkljivost postane bolj vidna. To je normalen proces, s katerim se je treba sprijazniti, vendar ga je mogoče nekoliko odložiti.

Najboljša stvar, ki jo lahko storite za svoje telo je, da ga s krtačo iz naravnih materialov »skrtačite«. Uporabite krtačo, ki je dovolj groba in hkrati mehka. Na ta način boste iz kože odstranili strupe in spodbudili krvni ter limfni obtok. S krtačenjem začnite pri stopalih in nato s krožnimi gibi nadaljujte navzgor proti srcu. Če si boste vzeli čas za takšno početje 2 – 3 krat tedensko, bo vaše telo videti čudovito.

Če imate vprašanje na katerega ne poznate odgovora, ga lahko zastavite na forumu Skrb zase.

logo_triglav

 

 

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d.


Sledite nam