fbpx

Ustavila se je Slovenija – zbranih več kot dva milijona minut

Dogodki, Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Akcijo Ustavi se! so ves čas trajanja podpirali številni partnerji in ambasadorji, ki se tudi sami zavedajo pomena …

Podpis spodbude Sloveniji za javno zdravje ob sklenitvi akcije USTAVI SE!

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje in Tomaž Oplotnik, direktor Zavoda Med.Over.Net sta v Radovljici, na sklepni prireditvi vseslovenske javne pobude Ustavi se!, slavnostno podpisala zavezo Spodbuda Sloveniji za javno zdravje. V okviru sklepnega dogodka so se udeleženci odpravili na pot z vlakom iz Ljubljane v Radovljico ter nazaj, po poti pa med drugim razpravljali tudi o izgorelosti, sindromu sodobne družbe. Partnerji, ambasadorji in številni Slovenci so na števec Ustavi se! donirali več kot 2 milijona minut.

 »Hiter  tempo in način življenja  pomenita tudi svojevrsten izziv za ohranjanje  lastnega zdravja. Na Ministrstvu za zdravje se zelo zavedamo pasti, ki nam jih prinaša hiter ritem življenja in nezdrav življenjski slog. Dokazano je, da pregovor “Bolje  preprečiti, kot zdraviti”, še kako drži. Zato smo velik del naših prizadevanj  usmerili v preventivne dejavnosti,«

je ob podpisu zaveze, v okviru katere je Ministrstvo za zdravje podprlo pobudo Ustavi se!, dejala Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje.

Podpis Spodbude Sloveniji za javno zdravje

Milojka Kolar Celar, ministrica za zdravje in Tomaž Oplotnik

Vseslovenska javna pobuda Ustavi se! je nastala iz spoznanja, da smo ljudje iz leta v leto vse preveč ujeti v hiter tempo življenja. Z osredotočanjem na aktivno mlajšo ter starejšo populacijo, z osveščanjem Slovencev o pomenu aktivne in odgovorne skrbi za zdravje, s spodbudami za ustvarjanje pristnih odnosov ter s poudarjanjem skrbi za uravnotežene načine prehranjevanja v povezavi z ustreznim razporejanjem časa, je akcija Slovence uspešno spodbudila k razmisleku o izboljšanju kakovosti bivanja.

»Z akcijo Ustavi se! smo storili nekaj velikega. Pričeli smo rušiti tabuje in skupaj dosegli, da je izgorelost postala ena bolj aktualnih tem v Sloveniji. O tem pričajo številne pretresljive zgodbe, ki smo jih prejeli od ljudi. V samo štirih mesecih smo uspeli Slovence spodbuditi k razmisleku o prehitrem tempu življenja in o pomenu skrbi za zdravje, o odnosih, uravnoteženem načinu prehranjevanja in ustreznem razporejanju časa. Kjer je volja, tam je pot,«

je dejal Tomaž Oplotnik, direktor Zavoda Med.Over.Net in eden od snovalcev akcije.

Človek, ustavi se!

Pestro dogajanje ob sklenitvi akcije Ustavi se! se je pričelo že na vlaku, ki je z glavne železniške postaje v Ljubljani odpeljal proti Radovljici. Z igro Človek, ustavi se, zasnovano po konceptu svetovne kavarne, so povabljeni razpravljali o pomenu zdravega življenja in izgorelosti. Ključne ugotovitve, kako izboljšati svoje življenje, pa bodo strnili v dokumentu Priporočila in smernice Sloveniji #ustavise.

V Radovljici je zbrane pozdravil tudi župan občine, Ciril Globočnik:

»Radovljica je izvrstno mesto za akcijo Ustavi se! oziroma postanek, saj obiskovalcem s svojo kulturno dediščino, naravo in turistično infrastrukturo nudi prijeten oddih od preobremenjenega vsakdanjika. Tudi kazalci o zdravju prebivalstva, ki jih predstavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje v okviru projekta Zdravje v občinah, Radovljico uvrščajo med najbolj zdrave občine. Z občinsko upravo pa letos izvajamo tudi projekt promocije zdravja na delovnem mestu.«

Župan mestne občine Radovljica, Ciril Globočnik

Nipke

Sledil je podpis zaveze Spodbuda Sloveniji za javno zdravje med Zavodom Med.Over.Net in Ministrstvom za zdravje, v kateri je med drugim zapisano, da »Ustavi se! v praksi pomeni uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade za krepitev zavesti o skrbi za zdravje in zdravem načinu življenja. Skupaj soustvarjajmo pogoje in spodbude za pozitivne spremembe – Skupaj za družbo zdravja«.

Ustavila se je Slovenija – zbranih preko dva milijona minut

Akcijo Ustavi se! so ves čas trajanja podpirali številni partnerji in ambasadorji, ki se tudi sami zavedajo pomena iskanja ravnotežja med prostim časom in vsakodnevnimi obveznostmi. Partnerji so izvajali raznovrstne aktivnosti, v okviru katerih so zbirali minute, ki jih bodo namenili družbeno odgovornemu delu. Z roko v roki so tako ustvarjalci akcije Ustavi se! uspeli zbrati zastavljenih 2.065.895 minut.

Leonida in Albert Mrgole, ambasadorja akcije Ustavi se in moderatorja Med.Over.Net

Anja Vogrič, soustvarjalka akcije Ustavi se!

Za lačne, vedno odličen piščanec Perutnine Ptuj

Udeleženci sklepne prireditve z Urbanom Praprotnikom, ambasadorjem akcije Ustavi se!

Več fotografij si lahko ogledate na Facebook strani Ustavi se!


Sledite nam