fbpx

Uspešno končan 2 Wings for Life Word Run

Dogodki

Že drugo leto zapored so tekači širom sveta tekli kot eno za tiste, ki tega (še) ne morejo. Na največje globalno tekmovanje, ki je potekalo na 35 trasah na 6 kontinentih v 12 časovnih pasovih …

Že drugo leto zapored so tekači širom sveta tekli kot eno za tiste, ki tega (še) ne morejo. Na največje globalno tekmovanje, ki je potekalo na 35 trasah na 6 kontinentih v 12 časovnih pasovih, v vseh vremenskih pogojih, podnevi in ponoči, se je prijavilo 101.280 tekačev. Vsi z istim ciljem v mislih, da pomagajo zbrati sredstva za raziskave poškodb hrbtenjače. Prvič doslej je bil med lokalnimi zmagovalci tudi človek na invalidskem vozičku, in sicer Aron Anderson na Švedskem.

Start-v-Ljubljani---foto-Samo-Vidic

Lemawork Ketema iz Etiopije, globalni zmagovalec lanske prve izvedbe tekmovanja, je ponovno tekel v Avstriji in po dobrih petih urah teka ubranil naslov s pretečenimi 79,9 kilometri. Njegov lanskoletni rival Perujčan Remigio Quispe se mu je tokrat pridružil na trasi in večino časa sta se izmenjavala v vodstvu. Perujčan je bil na koncu tretji, mednju se je namreč vrinil Andrés Díaz Hernández iz Čila, ki je tekel v Santiagu. Pri ženskah je zmagala Japonka Yuko Watanabe z razdaljo 56,33 kilometrov. Tudi tu je bilo zadnjih nekaj trenutkov še kako napetih, saj sta bili z Južnoafričanko Riano van Niekerk, ki je tekla v Cape Townu, do koraka usklajeni, vendar se je Južnoafričanka prej vdala in Watanabe je vzdignila roke v znak zmagoslavja. Za nagrado sta prejela enomesečno potovanje okoli sveta, polno neprecenljivih doživetij.

Aron Anderson je bil prvi udeleženec na invalidskem vozičku, ki je osvojil naslov lokalnega zmagovalca, ko so ga ujeli v kraju Kalmar-Oeland na Švedskem po prevoženih 64,82 km.

V Sloveniji se je skoraj 2.000-glava množica zbrala na Kongresnem trgu v Ljubljani. Točno ob 13h, po signalu za start, so tekači stekli mimo zasledovalnega vozila Volkswagen Tiguan, ki ga je zagotovil partner dogodka in za katerega volan je sedel državi prvak v reliju Aleks Humar. Vozilo je aktiviralo njihove čipe v startnih številkah. 30 minut po startu tekačev so na vseh 35 tras zapeljala zasledovalna vozila s hitrostjo 15 km/h in v rednih intervalih pospeševala. Ko so prehitela posameznega tekača, so deaktivirala njegov čip in ga izločila iz tekmovanja. Izločene tekmovalce so nazaj na start pripeljali z avtomobilom.

Tekače so ob trasi spodbujali gledalci, navijali zanje in jim navdušeno mahali. Prihod prvega tekača na Glavni trg v Kamniku sta pozdravila podžupan Občine Kamnik Matej Slapar in v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar, ki sta spodbujala prihod vseh tekačic in tekačev dobrodelnega teka.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je predal listino o častnem pokroviteljstvu nad tekom Wings for Life World Run Slovenija, in s tem postal prvi predsednik republike, ki je javno podprl ta dobrodelni globalni tek. Predsednik Pahor se je tudi sam udeležil teka z nasmehom na obrazu.

Tekli so tudi slovenski ambasadorji dogodka, Roman Kejžar (maratonec), Matej Markovič (triatlonec), Jure Košir (alpski smučar) in Vesna Fabjan (tekačica na smučeh), kakor tudi številni znani obrazi, npr. Filip Flisar (smučarski kros), Peter Kauzer (kajakaš), Matjaž Klemenčič (zmajar), Manca Notar (veslanje na deski stoje) itd.

Najboljša tekačica v Sloveniji je bila Slovenka Žana Jereb, udeleženka maratona na poletnih olimpijskih igrah 2012 v Londonu, ki jo je zasledovalno vozilo ujelo na 45,05 km. V moški konkurenci je zmagal Hrvat Robert Radojković, hrvaški državni prvak v teku na 100 km, ki je pretekel 69,36 km. Za nagrado bosta naslednje leto na Wings for Life World Run tekla na lokaciji, ki si jo bosta izbrala.

Zmagovalec-Robert-Radojković---foto-Samo-Vidic

Zmagovalec Robert Radojković – foto Samo Vidic.

Lani najboljša tekačica v Sloveniji, Francozinja Sylvie Tramoy, se je letos teka udeležila na Irskem. Lanskoletni najboljši moški udeleženec teka v Sloveniji, David Pleše, pa se letos zaradi priprav na tekmovalno sezono žal ni mogel udeležiti izbrane lokacije na Japonskem.

Zmagovalka-Žana-Jereb-foto-Uroš-Rojc

Zmagovalka Žana Jereb-foto Uroš Rojc.

Letos se je natanko eno uro po globalnem startu posebna trasa odprla za otroke in najstnike ter otroke in najstnike na invalidskih vozičkih. Le-ti so bili razvrščeni v tri starostne kategorije. Med najmlajšimi (6-9 let na dan tekmovanja, dolžina trase 1 km) sta zmagala Maša Mikušin Tadej Jelovčan, zmagovalca srednje otroške kategorije (10-13 let na dan tekmovanja, dolžina trase 3 km) sta bila Hana Mazi Jamnik in Tomaž Stovrič, med najstarejšimi (14-17 let na dan tekmovanja, dolžina trase 5 km) pa sta na zmagovalno stopničko stopila Nina Oražem in Miha Pintarič.

Popolni uradni rezultati drugega Wings for Life World Run bodo objavljeni na:
live.wingsforlifeworldrun.com/en/results. Sistem je zabeležil samo tiste tekače, katerih čip je zasledovalno vozilo zaznalo.


Sledite nam