fbpx

Usoda slovenskega medu je na preizkušnji

Aktualno, Prehrana, Zanimivo

Zaradi slovenskega ponosa v zadnjih dneh z grenkim priokusom spremljamo dogajanje s področja tehnologije …

Priden kot čebelica so govorili včasih … Popolnoma upravičeno saj čebele ne prinašajo samo med in cvetni prah, ampak skrbijo tudi za opraševanje rastlin. Slovenci imamo to čast, da se lahko pohvalimo kar s svojo čebeljo pasmo imenovano Kranjska sivka (Apis mellifera carnica), ki je poznana tudi v svetovnem merilu. In potrebovali smo veliko let, da smo dojeli pomen čebel in čebelarstva.

Mogoče tudi zaradi slovenskega ponosa v zadnjih dneh z grenkim priokusom spremljamo dogajanje s področja tehnologije pridelave slovenskega medu.

Škandal s podjetjem Apis M&D bi moral biti v poduk vsem čebelarjem, veterinarjem in ustreznim inšpekcijskim službam in zadnje opozorilo, da se kaj podobnega ne sme nikoli več zgoditi.

Čeprav naj bi med bil še vedno varno živilo, bi strokovna javnost morala preveriti, zakaj so nekateri čebelarji uporabljali nedovoljena oz. neregistrirana “zdravila” za zatiranje varoje in usmeriti vso svojo energijo v preprečevanje tovrstne prakse.

Čas, ki so ga čebelarji potrebovali, da je med dosegel spodobno ceno, je bil težko prigaran in samo en takšen dogodek vrže slabo luč na vse čebelarje, tudi tiste, ki se še vedno trudijo zagotoviti čim večjo kakovost medu.

Kljub vsemu naj bi slovenski med bil varen

Dne, 17. 12. 2015 se je na izredni seji sestal Upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije (UO ČZS). V prvem delu seje so se članom pridružili tudi predstavniki Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin (UVHVVR) direktor dr. Janez Posedi, direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak ter vodja sektorja za fitofarmacevtska sredstva dr. Jernej Drofenik.

Predstavniki UVHVVR so podali pojasnila glede poročila o posebnem nadzoru nad proizvodnjo, prometom in uporabo pripravkov za zatiranje varoj v letu 2015 ter izjav njenih predstavnikov v medijih.

Direktor UVHVVR Posedi je UO ČZS jasno sporočil, da je med pridelan v Sloveniji popolnoma varno živilo in ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.

Direktorica inšpekcije Bizjakova je izjavila, da je njena izjava v oddaji 24 ur na POP TV na sporedu ob 19. uri vzeta iz konteksta in kot taka zavajajoča. To potrjuje javno objavljeno poročilo UVHVVR z dne 16. 12. 2015.

ČZS zahteva prevzem odgovornosti za podajanje neutemeljenih in tendencioznih javnih izjav glede varnosti slovenskega medu.

medex-med-2015

Tudi naš največji ponudnik medu zatrjuje, da je njihov med kontrolirane kakovosti in neoporečen

Iz Medexa so nam sporočili, da morajo vse surovine prestati strog vhodni nadzor, kontrolirani pa so tudi končni izdelki. Analize vseh čebeljih pridelkov opravljajo v najboljših akreditiranih laboratorijih v Nemčiji.

Čebelji pridelki med, cvetni prah, propolis, matični mleček so tako testirani na vse znane kemično-fizikalne dejavnike tveganja.

  • Analize medu zajemajo teste na več kot 20 sulfonamidov, tetraciklinov, nitrofuranov, sulfonamidov, makrolidov ter streptomicin, pirolizidin in alkaloide ter ostanke zdravil, kot so: cimiazol, flumetrin, fluvalinat, malation, varoicidi, amitraz, klorfenvinfos in rotenon.
  • Cvetni prah testiramo na prisotnost več kot 150 pesticidov.
  • Pri propolisu poleg preverjanja ostankov več kot 150 pesticidov ugotavljamo še prisotnost več kot 20 sulfonamidov, težkih kovin in radioaktivnost.
  • Matični mleček testiramo na več kot 150 pesticidov ter preverjamo še morebitno vsebnost klorofenikola, nitrofuranov ter težkih kovin.

V Medexu z analizami,  opravljenimi v svetovno znanih akreditiranih laboratorijih, zagotavljajo varnost in neoporečnost vseh naših izdelkov.


Sledite nam