fbpx

Uravnovesimo odnos med zdravjem ustne votline in sladkorno boleznijo

Bolezni, Zdravje

Sladkorna bolezen in oralne bolezni so tesno povezane, saj se ob sladkorni bolezni razvijejo razmere, ugodne za nastanek vnetij ustne votline in drugih oralnih bolezni. Zato je pomembno prisluhniti nasvetom zdravnikov, da preprečite bolezni in zaplete oziroma jih pravočasno zdravite.

Če ste doslej dvomili, da sta ti dve stvari povezani, je čas, da znova premislite. Sladkorna bolezen in zdravje ustne votline močno vplivata drug na drugega. Diabetes pogosto ogroža zdravje ustne votline, slabo stanje ustne votline pa slabša nadzor sladkorne bolezni. Pomanjkljiv nadzor sladkorja v krvi pri sladkornih bolnikih viša tveganje za vnetja v ustni votlini. Če takih vnetij ne zdravimo pravočasno, se razvijejo v oralne bolezni in zaplete, in to ne le v ustni votlini, temveč v celotnem organizmu. Vrsta in stopnja sladkorne bolezni je neposredno povezana s stopnjo presnovne kontrole in trajanjem sladkorne bolezni. Da je ta kontrola slaba, priča podatek, da je pri sladkornih bolnikih tveganje za razvoj oralnih bolezni trikrat višje kot sicer. Vendar lahko to spremenimo in te medsebojne učinke obrnemo v pozitivno smer ter tako preprečimo možne zaplete in sladkorno bolezen primerno vodimo.

Hiperglikemija ogroža zdravje ustne votline

Hiperglikemija je povišana raven sladkorja v krvi, tipična za sladkorno bolezen tipa 2, znano tudi kot diabetes mellitus. Gre za kronično presnovno motnjo, do katere pride zaradi nizkih ravni inzulina, hormona trebušne slinavke, oziroma zaradi nezmožnosti organizma, da bi ga ustrezno izkoristil.

Neustrezno vodena sladkorna bolezen in hiperglikemija višata koncentracijo glukoze v slini, pospešujeta rast bakterij in s tem nastanek vnetja v ustni votlini, kar viša tveganje za razvoj oralnih bolezni. Med simptome sladkorne bolezni torej poleg povečanega teka, žeje in pogostega uriniranja spada tudi stanje ustne votline: suhost ust, zadah po acetonu, vnetja, propadanje podporne strukture zob, zobna gniloba, sindrom pekočih ust, ranice v ustih, krvavenje dlesni, počasnejše celjenje ran in kandidiaza (glivično vnetje v ustih).

Nezdravljeno vnetje in dolgotrajno neurejena sladkorna bolezen povzročita vnetja dlesni (gingivitis) in podporne strukture zob (parodontitis), kar pogosto privede do izgube zob. Tovrstni resni zapleti so še razlog več za skrbno vzdrževanje ustne higiene. Kot vidimo, so oralne bolezni in diabetes resnično tesno povezani, saj se ob sladkorni bolezni razvijejo razmere, ugodne za nastanek vnetij ustne votline in drugih oralnih bolezni. Prisluhnite navodilom zdravnikov, da preprečite bolezni in zaplete oziroma jih pravočasno zdravite.

Skrb za zdravje ustne votline pri diabetikih

Vzdrževanje ustne higiene je ključno za ohranjanje splošnega zdravja in zdravja ustne votline, obenem pa pomaga nadzorovati sladkorno bolezen. To pomeni, da si zobe ščetkamo in nitkamo vsaj dvakrat na dan, da vsaj trikrat letno obiščemo zobozdravnika in da približno vsake tri mesece odstranimo bakterijske obloge na zobeh. Zaradi žeje in občutka pekočine v ustih je priporočljivo pogosto piti vodo, saj blaži suhost ust, znižuje kislino in preprečuje razvoj vnetja. Poleg pregleda pri zobozdravniku je pomembno, da tudi sami redno preverjamo stanje v svojih ustih, tako da lahko pravočasno opazimo patološke spremembe. V primeru hujših simptomov ali zapletov je treba k zobozdravniku.

Diabetiki morajo redno, pravilno in natančno izvajati ustno higieno, kajti vnetje lahko sproži razvoj inzulinske rezistence, kar pospeši nastanek nadaljnjih zapletov v ustni votlini in poveča tveganje za razvoj angiopatije (poškodb krvnih žil), nefropatije (poškodb ledvic), retinopatije (poškodovane očesne mrežnice) in nevropatije (poškodb perifernih živcev).

Zato je skrb za zdravje ustne votline poleg nadzora sladkorja v krvi glavni način ustreznega vodenja sladkorne bolezni. Vzdrževanje oralnega zdravja vpliva tudi na splošno zdravje bolnika, in tako je razmerje med njima znova uravnoteženo.

 

Foto: Pixabay, Pexels

 


Sledite nam