fbpx

Upad kognitivnih funkcij je tudi posledica stradanja možganov

Novice

Ljudje moramo svoje življenjske navade prilagajati našim letom primerno. To velja za gibanje, pravilno prehranjevanje, umske napore, počitek in spanje.

Edina stalnica v življenju vsega živega na Zemlji je sprememba.

Ljudje moramo svoje življenjske navade prilagajati našim letom primerno. To velja za gibanje, pravilno prehranjevanje, umske napore, počitek in spanje. Vse kar je bilo še pred leti koristno, danes ni več. In to je normalno. Ljudje, ki se tega ZAVEDAJO, ki znajo POSLUŠATI in SLIŠATI svoje telo, LAHKO spretno podaljšujejo svojo vitalnost, iskrivost in ohranjajo svoje življenjske funkcije v obdobje visoke starosti.

To velja za vse organe: od srca, ožilja, mišic, vezivnega tkiva, kosti do MOŽGANOVINE in živčevja.

S staranjem se spreminja struktura, oblika posameznih organov in tkiv.

To lahko vpliva na njihovo delovanje. Zaradi teh mehanskih preprek ali sprememb, ki so nastale v času staranja, nekateri organi ne morejo več optimalno opravljati svoje naloge.

To še POSEBEJ velja za vse SLUZNICE, tudi sluznico PREBAVNEGA TRAKTA. S starostjo postanejo porice v sluznici spremenjene, pomanjšane, zabrazgotinjene.

Kaj ima to skupnega z vitalnostjo možganovine?

Te porice v sluznici črevesja so izrednega pomena, saj skoznje vsa prebavljena hranila vstopajo v medcelično, krvno plazmo in od tu dalje po vsem telesu. Porice sluznice so v povprečju velikosti ok. 8nm. Tako velike so tudi posamezne največje molekule hranil.  Ob spremembah sluznice se velikost in oblika teh poric spremeni in zmanjša.

l-tirozin-stres-1

PARADOKS starejše populacije in vseh, ki imajo določene težave na sluznici prebavil je:

– zmanjšanje, deformacija poric onemogoča optimalno vsrkavanje  hranil, še posebej vseh večjih molekul, med katere sodijo tudi vitamini B-kompleksa. In ravno ti vitamini so življenjskega pomena za dobro delovanje možganov, za njihove vitalne celične funkcije.

S staranjem organizma in možganov se soočamo z novo nastalimi preprekami, ki nam lahko pospešijo izpad kognitivnih funkcij. In hrana, ki je bila našemu organizmu še pred leti učinkovita, postaja neučinkovita in jo telo izloča, saj je ne zmore vsrkati.

Miša Komar Žiberna, univ. dipl. biol.

Vabljeni k obisku foruma Oksidativni stres, kjer vam bo z veseljem svetovala avtorica prispevka.


Sledite nam