fbpx

Ugriz klopa

Bolezni, Zanimivo, Zdravje, Zdravje in bolezni, Zdravje otrok

Prijetna sproščenost po dnevu, preživetem v naravi, se sprevrže v skrb ali strah, ko opazite klopa v koži vašega otroka.

Sezona sprehodov in iger v naravi je tu. Prijetna sproščenost po dnevu, preživetem v naravi, se sprevrže v skrb ali celo strah, ko opazite klopa v koži vašega otroka.

Katere in kolikšne so nevarnosti ter kako ukrepati

Aktivnost klopov je odvisna od zunajne temperature. Pozimi otrpnejo, aprila se zbudijo, v maju, juniju in juliju je njihova aktivnost največja. Zelo so odvisni tudi od vlage. Največ klopov je na vlažnih mestih mešanih gozdov do nadmorske višine 600 m. Njihovi gostiteljo so lahko divje in domače živali, tudi ptice.

Pri ugrizu porine svoj “rilec” klop globoko v kožo in se tam zasidra z dvema kaveljčkoma. Ugriz ni boleč in klopa opazimo šele, ko se napije krvi. Pri tem se poveča od 1,5 na 6 mm in več v premeru. Vbodno mesto lahko rahlo srbi. Vsi klopi niso okuženi. Okužen klop pa lahko z ugrizom prenaša virus seroznega meningitisa oziroma menngoencefalitisa in Lymsko boreliozo.

Meningitis

Inkubacija meningitisa je od 7-20 dni, večinoma 10 dni. Bolezen poteka v dveh fazah. V prvi fazi je virus v krvi. Bolnik ima nekaj dni vročino,glavobol in otrpel tilnik. Po večdnevnem premoru, navadno brez bolezenskih znakov, sledi druga faza, ko se virus naseli v osrednjem živčevju in povzroča vnetje možganskih open ali možganovine. Večina obolenj je blagih in mine brez zdravljenja v nekaj dneh, lahko pa pušča tudi neprijetne posledice. Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko cepimo. Cepi se z dvema dozama v presledku enega meseca in tretjič po 9 do 12 mesecih. Začne se jeseni, da je do pomladi dosežena ustrezna zaščita.

Lymska borelioza

Drugo obolenje, ki ga prenašajo klopi je borelioza. Tudi ta poteka v več fazah, ki se raztegnejo v mesece in se neprepoznana in neozdravljena nadaljuje v kronično obolenje več telesnih organov. V prvi fazi je prizadeta koža. Kaže se kot rdečina v nivoju kože, ki na sredini bledi, rdeči rob pa se širi v okolico- značilen kolobar, tudi do velikih razsežnosti, to je erytema migrans. Rdeče mesto je lahko drugje, kot je bil ugriz ali pa jih je celo več. V naslednjih fazah je prizadeto živčevje, srce in sklepi. To bolezen uspešno zdravimo z antibiotikom.

Odstranjevanje klopa

Svetujemo, da sebe in otroka pred vsakim spomladanskim ali zgodnjim poletnim sprehajanjem po gozdu ustrezno oblečete (svetla oblačila z dolgim rokavom, pokrivalo) in namažete z sredstvom proti mrčesu za otroke, dojenčke v vozičkih pa zaščitite z mrežo. Ko se vrnete, otroka dobro preglejte, posebno med pregibi, za ušesi, na intimnih delih,…

Če ste našli klopa, je potrebno odstraniti celega. Ne poskušajte ga iztrgati, ker vam to ne bo uspelo. Glavica bo ostala v koži, ker je zasidran s kaveljčkoma in povzročila gnojenje. Doseči morate, da se spusti sam. Načinov odstranjevanja klopov je več. Položite kazalec na klopa in delajte majhne, hitre krožne gibe tako, da se klop med kazalcem in kožo vrti. Enako lahko delate z ovlaženim kosmom vate. Tako boste z draženjem zadka pri klopu sprožili refleks, pri katerem bo spustil kaveljčka in sam odpadel. Ta način je hitrejši od omamljanja klopa z petrolejem, etrom, oljem. Ob tem je vaš otrok prej omamljen kot klop in nekatera sredstva dražijo kožo.
To lahko naredimo že v naravi, če klopa opazimo. Težavnejši so včasih le klopi, ki so prisesani že dolgo in so dobro zariti v kožo. Po odstranitvi klopa damo na srbeče mesto razredčen alkoholni obkladek.
Uporabite lahko tudi posebno pinceto-odstranjevalko klopov.

Tudi v ambulantah ne odstranjujemo klopov nič drugače in bolezni, če je ob ugrizu prišlo do okužbe, ne moremo preprečiti. Zato obisk pri zdravniku, ko klopa opazite ni potreben. Po odstranitvi klopa otroka le opazujte, če se pojavijo zgoraj opisani bolezenski znaki. Predvsem bodite pozorni na rdečino – kolobar, kjerkoli po telesu še več tednov po ugrizu.

Za mnenja in vprašanja obiščite forum Pediatrija.


Sledite nam