fbpx

Ugodnejše ogrevanje ob nižji CO2 emisiji

Novice, Zanimivo, Življenjski slog

Cene energentov so precej nestanovitne, zato še pred kurilno sezono poskrbite za ogrevanje, ki omogoča nižje stroške.

Cene energentov so precej nestanovitne, zato se pred vsako kurilno sezono bojimo visokih računov. Prav zaradi tega strokovnjaki priporočajo sisteme, ki uporabljajo obnovljive vire energije, kot so toplotne črpalke – z namenom zmanjševanja stroškov ogrevanja in hlajenja ter hkrati varovati okolje. Pri uporabi teh sistemov so stroški ogrevanja občutno nižji kot pri ostalih precej pogostih načinih ogrevanja v Sloveniji.

Zaradi tega se ne čudite dejstvu, da so prav ti sistemi vse pogostejši pri evropskih potrošnikih. Toplotne črpalke delujejo podobno kot oljni ali plinski kotli, vendar so veliko bolj energetsko in stroškovno učinkovite. Bistvo je v tem, da toplotna črpalka uporabi toplotno energijo zunanjega zraka (kljub zunanji temperaturi -20°C) in tako segreva ogrevalno in sanitarno vodo.

Strokovnjaki priporočajo sisteme, ki uporabljajo obnovljive vire energije, kot so toplotne črpalke – z namenom zmanjševanja stroškov ogrevanja in hlajenja ter hkrati varovati okolje.

Na kratko, toplotna črpalka potroši 1 kW/h električne energije, da ustvari 3 kW/h toplotne energije – kar pomeni, da na letni ravni ustvari približno tri krat več toplotne energije kot iz enake količine električne energije. Treba je omeniti, da so vse LG toplotne črpalke na seznamu EKO Sklada in je za njihovo uporabo možno dobiti subvencijo.

Photo showing a modern kitchen diner room in a domestic house, with white glossy cabinets, an upright automatic washing machine, a ceramic sink located in front of a window, beige wall tiles and a brown tiled floor. The floor tiles have a mottled pattern, which helps to disguise a dirty floor. Double glazed patio doors / French windows lead into the back garden, where there is a lawn, wooden larch-lap fence panels, various flower pots and plants, and a wood picnic table. A doormat can be seen by the concrete paving slabs.

Toplotne črpalke, kot je LG-jeva Therma V, so na voljo v dveh različicah – MONO in SPLIT. Split sestavljata zunanja in notranja enota, med tem, ko sta pri različici mono zunanja in notranja enota integrirani v zunanji enoti. Obe izvedbi sta preprosti za namestitev in se lahko izjemno dobro ujemata z obstoječim cevnim razvodom. LG-jeva Therma V predstavlja rešitev za vse, ki želijo biti obzirni do okolja – ne glede na to ali so se za to odločili, da bi ohranjali naravo, verjamejo v energetsko neodvisnost, ali preprosto želijo zmanjšati stroške energije.

Toplotne črpalke, kot LG-jeva Therma V, spadajo v program subvencij EKO sklada.


Sledite nam