fbpx

Uganka na družbenih omrežjih se je končala s pozivom na še zadnjo vseslovensko čistilno akcijo

Dogodki, Dom & prosti čas

V zadnjih dneh so slovenska družbena omrežja polnila vprašanja o skrivnostnih majicah, ki so jih prejeli najbolj priljubljeni slovenski blogerji. Vsak je prejel drugačno majico z odtisnjeno črko, sestavljeno iz smeti, o pomenu katere so lahko le ugibali. Skupaj pa so razvozlali sporočilo – ŠE ZADNJIČ.

Gre za podporo čistilni akciji Očistimo Slovenijo, ki se pod letošnjim sloganom ŠE ZADNJIČ, osredotoča na dvig zavedanja glede vpliva na okolje, ki ga imamo kot posamezniki. Akciji, ki bo v soboto, 15. septembra 2018, z dobrim namenom ponovno povezala Slovenijo, pa se lahko pridružite tudi vi!

Ekologi brez meja letos že tretjič organizirajo največjo nacionalno čistilno akcijo Očistimo Slovenijo. Odmevno akcijo, ki je Slovence in Slovenke množično povezala v skrbi za okolje, so nazadnje izpeljali pred šestimi leti. Letos se na to pot podajajo ponovno – toda tokrat zadnjič. Njihovo poslanstvo je namreč veliko višje: potrebno je narediti več, kot ekologiji posvetiti zgolj en dan, prav tako ni dovolj »zgolj« čistiti – ljudi je potrebno ozavestiti in spodbuditi, da odpadke minimizirajo. Zato želijo opozoriti na vsa ključna področja trajnostnega ravnanja: na pravilno ravnanje z odpadki, zero waste delovanje, spodbujati želijo ponovno rabo in zmanjševati količine zavržene hrane.

Da bi opozorili na akcijo, ki letos poteka pod sloganom akcije ŠE ZADNJIČ, so skupaj z oglaševalsko agencijo Futura DDB pripravili tudi inovativno in skrivnostno pošto slovenskim blogerjem. Ta pomeni enega izmed uvodov v kampanjo za dogodek, ki bo ponovno povezal ter očistil Slovenijo divjih odlagališč in ostalih smeti.

“Slovenske blogerje iz najrazličnejših področij smo izbrali zato, ker se z vsakim lahko nekdo poistoveti. Izbrali smo lifestyle, družinske, modne, športne in kuharske blogerje oz. influencerje, ki so kljub najrazličnejšim interesom nevede stopili skupaj. Ravno tako kot moramo tudi mi, če želimo očistiti Slovenijo smeti. Na zadnjih dveh dogodkih, ki sta potekala leta 2010 in leta 2012, smo se namreč Slovenci nesebično povezali in skupaj očistili našo deželo smeti. Tokrat se bomo spet – še zadnjič. Po tem pa bomo skupaj poskrbeli, da do smetenja takšnih razsežnosti sploh ne pride več”,

je povedala Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja.

Odziv tako blogerjev kot uporabnikov družbenih omrežij je bil izredno spodbuden. V naši skrivnostni aktivaciji so sodelovali Had, Kam z mulcem, Kruh in vino, Matej Špehar, Nina potuje, Tina in fantje ter Tjaša Deu, za kar se jim lepo zahvaljujemo. Skupaj smo razširili glas po spletu, sedaj pa poskrbimo, da bomo resnično uspešni tudi na samem dogodku in seveda po njem.

Prijave za posameznike in podjetja so mogoče na spletni strani www.ocistimo.si.

O akciji:

Akcija Očistimo Slovenijo – ŠE ZADNJIČ poteka na pobudo mednarodne kampanje World Cleanup day 2018 s ciljem očistiti divja odlagališča ter povezati vse, ki jih združuje skrb za okolje. Slovenija bo tako del gibanja, ki bo 15. 9. 2018 zajelo več kot 150 držav po vsem svetu.


Sledite nam