fbpx

Učinek pristnosti dule pri porodu

Družina

Zaradi telesne in čustvene občutljivosti nove mame lahko skrb, ki jo prejmeta z dojenčkom v času okoli poroda, ugodno ali škodljivo vpliva na njeno samopodobo, odnos z očetom dojenčka, podobo in skrb za dojenčka ter njihovo čustveno počutje.

V tem posebnem obdobju je mama še posebej odprta za izboljšanje svojega poznejšega vedenja s svojim dojenčkom, ki je odvisno od skrbnosti in okolja, ki jih obdaja, rezultati pa so pokazali izjemno ugodne učinke stalne podpore med porodom na kasnejše psihično zdravje žensk in dojenčkov, ki so bili podprti s strani dule.

Raziskava o prisotnosti dule, izvedena v Gvatemali, nudi subtilne, a izrazite razlike v tem, kako mame dojemajo, ali se odzivajo na svoje dojenčke, potem ko so bile oz. niso bile med porodom čustveno podprte. Rezultat raziskave je prikazal, da so mame, ki jih je podpirala dula, pokazale bolj ljubečo interakcijo s svojimi dojenčki, ki so bili deležni več nasmehov, govorjenja in božanja, kot pri materah, ki niso imele dule. Ti rezultati kažejo, da ima podpora dule med porodom učinke, podobne učinku stika med mamo in dojenčkom neposredno po porodu. Rezultat je povečana pogostost varne navezanosti, povečana udeležba očeta v prvih treh mesecih in povečanje uspeha pri dojenju, za katerega je znano, da zmanjšuje gastrointestinalne in dihalne okužbe, prav tako je rezultat povečana proizvodnja materinega mleka. Medicinskim sestram, pediatrom in drugim, ki skrbijo za zdravje otrok, je najbolj impresivno opaziti izrazito razliko v poročani pogostosti težav s hranjenjem: 16 odstotkov v skupini mater, podprtimi z dulo, v primerjavi s 63 odstotki v skupini mater, ki niso bile deležne podpore dule.     

Še en odličen primer izjemnih učinkov, ki jih ima podpora dule pri porodu na odzive mame v prvih tednih otrokovega življenja, je mogoče videti v študiji prisotnosti dule v Južni Afriki. Odzivi mater kažejo, kako lahko zgodnja oskrba v občutljivem obdobju spremeni poznejše vedenje mame. V tej raziskave so bile dule ženske, ki so ostale s porodnicami in uporabljale dotik ter verbalno komunikacijo z osredotočanjem na tri glavne dejavnike: udobje, pomiritev in pohvale. Rezultati so pokazali izjemno ugodne učinke stalne podpore med porodom na kasnejšo psihično zdravje žensk in dojenčkov, matere pa so tudi poročale o manj bolečinah med in po porodu.

Predvideva se celo, da lahko prisotnost dule med porodom zmanjša mamino tesnobo in ji spodbudi samozavest, medtem ko mama brez dule razvije bolj negativen in potrt pogled nase in na svojega dojenčka, nekateri vidiki podpore dule pa so prav tako pokazali večje zadovoljstvo z materinim partnerjem od rojstva svojega otroka. Prav tako imajo mame, ki so prejele podporo s strani dule, občutek, da je porod pozitivno vplival na njihove občutke do svoje ženskosti ter na njihovo telesno moč in zmogljivost.

 Učinki podpore dule na mame so torej boljša odzivnost in večja pozornost ter občutljivost na edinstvene otrokove potrebe, ki lahko močno izboljšajo dolgoročno navezanost dojenčka na starše.

Tudi sedaj, v času epidemije, ko zaradi omejitvenih ukrepov dule ne moremo spremljati nosečnice pri porodu, pa je pomembno vedeti, da učinkovitost dule vpliva na mamo že v času nosečnosti, ko je prisotnih še več skrbi, in jih na ta način pomirimo, saj je čustvena podpora tudi pred in po porodu bistveni del našega dela.

Obporodne spremljevalke v marcu, mesecu pomladi, ko se prebuja narava, praznujemo svoj praznik. Dule združenja MOJA DULA bomo z vami v tednu od 22. – 28. marca delile članke, filmčke in vam na Facebooku v živo odgovarjale na najrazličnejša vprašanja. Pridružite se nam na www.facebook.com/mojadula

Povzeto po knjigi The doula book, str. 105-115 (Klaus, Kennell, Klaus)


Sledite nam