fbpx

Učenje plavanja skozi igro

Družina, Gibanje, Novice, Zanimivo

Z vodnimi dejavnostmi in igrami bo vaš otrok vzljubil vodo, hkrati pa se bo skozi igro naučil plavalnih spretnosti.

Ob otrokovem prvem samostojnem plavanju je za mnoge družine prisotno veliko navdušenje in razburjenje, ki ga lahko primerjamo s prvimi koraki.

Medtem ko so ure plavanja zagotovo koristne, pa je treba otroka naučiti osnovnih plavalnih veščin, varnosti v vodi in ljubezni in spoštovanja do vode. Za otrokove prve samostojne vodne in plavalne izkušnje vam ponujamo pet preprostih in zabavnih dejavnosti in iger. Te igre lahko otroku pomagajo pri učenju plavalnih zamahov in veščin (od 18 mesecev dalje).

Pogovor z ribicami

Pretvarjajte se, da ste riba in vadite pogovor v vodi tako, da pihate mehurčke. Nato pa naj otrok nastavi uho v vodo in posluša odgovor.

Spretnost: Nadzor dihanja je prvi korak v poučevanju otroka samostojnega plavanja. Da otrok po naključju ali po nesreči »popije«, zajame vodo, ga lahko precej prestraši, zato ga spodbujajte, naj se nauči potapljati obraz in pihati mehurčke, da bi se počutil sproščeno in varno v vodi.

Nasvet: Bodite pozorni, da ob učenju potapljanja obraza v vodo in pihanju podvodnih mehurčkov, iz vode vedno pridete z nasmehom na obrazu. Vaš malček bo bolj željan poskusiti, če vidi, kako se v samem početju zabavate.

Lovljenje ribic

Sedite poleg svojega otroka na stopnice v plitvo vodo ali stojte obrnjeni drug proti drugemu, če je bazen dovolj plitek (voda naj bo otroku od pasu do prsnega koša), poskušajte z malčkom ujeti ribice (vodne igrače) z rokami. Otrok naj da obe roki v zrak, jih spusti in zajame vodo, nato pa »povleče« vodo k sebi, kot bi zajel veliko ribic. Tako bo dobil občutek za gibanje z rokami, ki je potrebno za začetek samostojnega plavanja. Med igranjem, lovljenjem ribic se oglašajte ali pojte ter otroka ob vsakem zajetju vode na koncu vprašajte, koliko ribic je ujel. Nato jih vrzite nazaj v vodo, da pljuskne in večkrat ponovite.

Spretnost: Razvoj hitrega in močnega gibanja rok.

Nasvet: Otrok naj ob tej igri drži prste skupaj, da ribice ne bi pobegnile med prsti. Držanje prstov skupaj bo otroku pomagalo ob prvih samostojnih plavalnih izkušnjah.

Drsenje po vodni gladini

Otroka trdno držite pod pazduho, obrnjenega proti vam. Začnite hoditi zadenjsko skozi vodo. Ko boste malo pospešili ritem hoje, bo otroku voda nežno polzela po telesu in bo lebdel po vodi kot spolzka ribica. Zabavno je tudi izmenično počasno in hitro vrtenje v krogu ter oponašanje brnenja motornega čolna ali letala. Poleg vrtenja lahko otroka spodbujate, da brca z nogami po vodi ali pa plava kot žabica.

Spretnost: Nauči se udobnosti vodoravnega položaja plavanja.

Nasvet: Ko se otrok navadi na polzenje po vodi v vodoravnem položaju, poskusite še z vajo, da vas otrok samostojno in močno drži za vrat, vi pa hodite zadenjsko. Tudi v tem položaju se bo otrok privajal na položaj telesa ob plavanju.

Zelena, rumena in rdeča luč

Sedite poleg svojega otroka v plitvi vodi bazena. Če je otrok malo starejši se lahko drži tudi za rob bazena, obrnjen proti steni. Ko rečete zelena luč, naj začne otrok močno brcati z nogama. Rdeča luč pomeni stop in rumena luč pomeni počasno brcanje.

Spretnost: Občutek za gibanje in eksplozivnost.

Nasvet: Prav tako lahko enako vajo opravljate tako, da držite otroka pod pazduho, obrnjenega proti sebi in hodite nazaj ter ga spodbujate k brcanju z nogami. Za dodaten izziv lahko poskusi tudi z ležanjem na majhnem plovcu ali plavalni deski, ter tako krepi ravnotežje in se uči brcanja.

plavanje otrok igra

Plavanje do roba bazena

V plitvem delu bazena se postavite malo stran od roba, stene in postavite otroka stoječega na svoja kolena, z rokami pa ga držite v njegovem pasu (oba sta obrnjena proti steni). Igrajte se, da otrok skoči z vaših kolen in zgrabi steno oziroma rob bazena. Prvih nekajkrat poskusov bo otrok samo močno brcal z nogami, da bo čim prej dosegel rob bazena, kasneje pa se lahko ta spretnost razvije v pravo samostojno plavanje in pravilno tehniko plavanja. Pustite otroka naj se nekaj časa drži in »visi« iz roba bazena, da se privadi »nositi« svojo telesno težo dokler ga ne primete in poskusite znova.

Spretnost: Samostojno plavanje.

Nasvet: Postopoma povečajte razdaljo od roba bazena ter otroka spomnite na lovljenje ribic (mahanje in miganje z rokami) in brcanjem z nogami. V prvih nekaj poskusih se bo verjetno bal, se vas oklepal in se otepal samostojnih poskusov, vendar pa boste s spodbujanjem in vsakokratno pohvalo ter ploskanjem ob napredku imeli zelo kmalu pravega samostojnega plavalca.

Varno kopanje

Večina žrtev utopitve so otroci neplavalci, ki se sami gibljejo okoli bazena in padejo vanj. Zato je zelo pomembno, da starši zagotovijo ustrezen nadzor nad gibanjem otrok v bližini vode ter čim hitreje naučijo otroka plavalnih spretnosti, saj lahko njegova sposobnost, da zna brcati z obema nogama hkrati, mahati z rokami in se zgrabiti za rob bazena potencialno, reši življenje.

Otroku zapovejte, da mora vedno prositi za dovoljenje vstopa v vodo in da je dostop do bazenov omejen in prepovedan, če ni v uporabi ali pa v bližini ni nobene odrasle osebe, ki bi ga nadzorovala. Opomnite otroke o pravilih in nedovoljenih igrah, zaradi nesreč, kot so nedovoljeno skakanje eden na drugega, jahanje drug drugega, lovljenje ali tekanje ob robu bazena. Obvezna oprema za otroke neplavalce so rešilni jopič, rokavčki ali druga plavalna pomagala. Obvezno pa mora biti  prisotna odrasla oseba, ki zagotavlja natančen nadzor nad dogajanjem v vodi.


Sledite nam