fbpx

Učenje – kako izboljšati motivacijo?

Otroški svet, Zanimivo, Življenjski slog

Kako se motivirati za učenje, kako izboljšati motivacijo? Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov s foruma Izobraževanje in razvoj.

S tem izzivom se sreča marsikateri dijak, študent ali zaposleni. Kako se motivirati za učenje, kako izboljšati motivacijo? Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov s foruma Izobraževanje in razvoj.

NatalieC.Postruznik:

ucenje-1Takole je: če si ne boste želeli globoko v sebi, vas nobena zunanja stvar ne bo mogla motivirati.

Lahko boste obiskovali jogo, izvajali tehniko TM ali katero koli drugo obliko meditacije, tibetantske vaje, kofetkali s prijateljicami, vozili rally z avtomobilom po slovenskih cestah, vam žena/mož obljubi novo uro/avto/nakit … ali kar koli vam za kratk čas ali dvigne ali umiri adrenalin – toda vse to je kratkotrajnega značaja.

Kot ste že sami opazili, vedno najdete 1001 razlog, zakaj nekaj ne bi bilo treba storiti. Tudi ob takšnih zunanjih spodbudah bo tako.

Zato gre moj nasvet v smer:

– zakaj želite spremembo?
– kaj vas žene, da želite študirati/pridobiti dodatno izobrazbo?
– kaj boste s tem dosegli?
– kaj se bo za vas spremenilo?
– zakaj je to pomembno VAM?

Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, ne ostanite le pri mislih. Odgovore zapišite na list.

ucenje-2Vedno, ko boste začutili majhen vzbodljaj “hudička”, ki vas bo v obliki stoterih izgovorov “vlekel” stran od knjig/predavanj/gradiva, poglejte odgovore, ki ste jih zapisali.

Če bodo odgovori iskreni (v kar sem prepričana), vas bodo motivirali, da vztrajate. Nadaljujete.

Temu strokovnjaki na tem področju pravijo “endogena motivacija” – ali motivacija, ki prihaja od “znotraj”, iz nas samih. Priporočam uporabo :-).

Pa veliko uspeha na vaši poti odkrivanja sebe, svojih ciljev in svoje sreče.

KaT:

Jaz si vsako stvar znam narediti zanimivo – Pa naj bo to čiščenje ali pa učenje zoprne fizike. Ko mi pa kak teden manjka motivacije, grem na sprehod v naravo, meditiram in opazujem okolico. Takrat se zamislim, zasanjam in to me pozdravi – čutenje okolja in tisti “I can do it” občutek.
In ni se lahko pripraviti na 100% sprostitev. Veliko moramo delati na sebi. In to sproti.

Imaš tudi ti težave z motivacijo pri učenju? Ali se želiš zgolj posvetovati glede izobraževanja? Vabljen(a) na forum Izobraževanje in razvoj, kjer ti bodo z veseljem svetovali naši strokovnjaki.

Po izboru uredništva Med.Over.Net


Sledite nam