fbpx

Tudi vaš nasmeh je lahko bleščeč

Lepota, Novice, Zanimivo, Zdravje

Luska je, kot listič tanek sloj keramike, narejen tako, da se prilega površini zoba in se s posebnim postopkom prilepi…

Kaj so zobne prevleke ali luske?

Zobne prevleke ali luske so ene izmed najbolj razširjenih storitev, ki jih ponuja zobozdravstvo za doseganje »hollywoodskega nasmeha«.

Luska je, kot listič tanek sloj keramike, narejen tako, da se prilega površini zoba in se s posebnim postopkom prilepi na zob, tako da je bojazen, da bi se premikala ali odpadla, odveč.

Kdaj uporabljamo zobne luske?

Luske se lahko uporabijo za odpravljanje manjših napak, ko ortodontska terapija ni primerna, in če je kakšen zob nekoliko iz položaja.

Prav tako lahko prikrijejo nekatere pomanjkljivosti, kot so obarvanost zob, velikost in položaj zob, velikokrat pa se uporabljajo tudi za odpravo diastema, razmika med zobmi.

Kakšne so prednosti zobnih lusk?

Zobje prekriti z luskami so videti zdravo in naravno in jih je nemogoče ločiti od naravnih zob. Njihova površina je sijoča ​​kot steklo in ne spreminja barve. Vgradnja zobnih prevlek je postopek, ki je popolnoma neškodljiv za dlesni in predstavlja tveganj za pojav vnetij.

Postopek namestitve lusk

  1. Po temeljitem pregledu se zbrusi prednja površina zoba (približno 0,5 mm)
  2. Vzame se odtis in se določi barva pri zobnem tehniku
  3. Pred trajnim zacementiranjem se opravi še preskus na zobeh, nato pa se s pomočjo veziva luske pritrdi na zobe

Kako po namestitvi lusk?

Ni potrebno, da spremenite prehranjevalne navade, pozornost pa velja pri opravilih, ki so škodljiva tudi za naravne zobe, zato se po namestitvi lusk odsvetuje grizenje nohtov, grizenje ledu, uporaba zob za odpiranje embalaž, saj vse to povzroča pokanje, lomljenje in erozijo zob.

Čeprav je material lusk izredno čvrst, pa se ne more primerjati z naravno čvrstostjo zob, zato so vse te navade še toliko bolj škodljive za ljudi z zobnimi prevlekami.

Porcelan je izredno obstojen na madeže, zato tudi sčasoma luske ne spremenijo barve.

Če so vaši naravno zobje ohranjeni in nimate veliko zalivk ter si želite bleščečega nasmeha,  ste idealen kandidat za zobne lukse oziroma prevleke.

Za prispevek se zahvaljujemo kliniki DENTall iz Varaždina.


Sledite nam