fbpx

Tudi moški se lahko okužijo s HPV

Bolezni, Zdravje

Kar 40 vrst virusa humanega papiloma povzroča bolezni kože in sluznice na anogenitalnem predelu. Pogosto je mnenje, da se s HPV okužijo le ženske in da je edina posledica rak materničnega vratu. O drugih oblikah te okužbe, kot so genitalne bradavice, kondilomi, rak nožnice in vulve, se le redko govori.

Prav tako se ne govori dovolj o tej okužbi pri moških. Pomembno je povečati ozaveščanje o tem, da moški niso varni pred to tiho in nevarno okužbo in da so lahko posledice pri njih prav tako nevarne kot pri ženskah.

Pogostost

Okužba s HPV velja za najpogostejšo virusno prenosljivo spolno bolezen. To potrjujejo številni statistični podatki in rezultati raziskav, ki se izvajajo že vrsto let. Genitalni HPV ima lahko nizko ali visoko tveganje. HPV z nizkim tveganjem povzroča genitalne bradavice na genitalnem ali analnem predelu, medtem ko HPV z visokim tveganjem povečuje tveganje za raka penisa, zadnjika, ust in žrela.

Raziskave kažejo, da je kar 48 odstotkov moških, ki se testirajo na spolno prenosljive bolezni, pozitivnih na HPV. Oralne okužbe s HPV so pri moških štirikrat, zelo nevarna vrsta HPV-16 pa celo šestkrat pogostejše kot pri ženskah. Pogostost raka penisa je nizka, v povprečju je ta bolezen dvajsetkrat redkejša kot rak materničnega vratu.

Zavedati se moramo, da je pogostost okužbe s HPV pri moških znatna. O njej se manj govori preprosto zato, ker jo precej redkeje odkrijemo – in prav to predstavlja veliko težavo, saj je moški, ki se ne zdravi, stalni vir in širitelj okužbe s HPV na svoje spolne partnerice.

Odkrivanje okužbe s HPV

Okužba s HPV pri moških predstavlja tudi veliko diagnostično težavo. Te okužbe so namreč pogosto asimptomatske. Če se simptomi sploh pojavijo, gre najpogosteje za bradavičaste tvorbe na distalnem delu penisa, prepuciju, okoli zadnjika ali v sečevodu.

Pri čimprejšnjem odkrivanju okužbe s HPV pomaga odkritje kakršnihkoli izrastkov in sprememb barve kože spolovila ter prisotnost nelagodja, srbečice ali bolečine. Takrat moramo obiskati dermatovenerologa ali urologa. Pregled se kot nujen priporoča moškim, katerih partnerice imajo odkrite predrakave spremembe na materničnem vratu (CIN), zlasti če gre za CIN visoke stopnje. V večini takih primerov pri moških odkrijemo pozitiven HPV z visokim tveganjem, pri okoli polovici razvite spolne bradavice, pri okoli tretjini pa penilno intraepitelijsko neoplazijo.

Pri odkrivanju subkliničnih, očesu nevidnih sprememb je nadvse pomembna peniskopija. Gre za zelo preprosto in nebolečo preiskavo, ki se pri ženskah imenuje kolposkopija. Treba je opraviti tudi bris spolovila in vhoda v uretro ali genitalnega predela.

Preprečevanje

Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje okužbe s HPV je cepljenje. V Sloveniji je deklicam dostopno v okviru Nacionalnega programa cepljenja. Če bi bila večina mladih precepljena, bi lahko preprečili večino genitalnih bradavic in rakavih obolenj zunanjega spolovila moških.

Cepljenje tveganja ne odpravlja v celoti, temveč ga le zmanjšuje. Zato ne smemo pozabiti na druge ukrepe, kot so odgovorno spolno vedenje in redni preventivni pregledi. Ti so enako pomembni za ohranjanje zdravja moških.

Literatura:
Sonawane, K., et al. 2017. Oral Human Papillomavirus Infection: Differences in Prevalence Between Sexes and Concordance With Genital Human Papillomavirus Infection, NHANES 2011 to 2014. Ann Intern Med. 167 (10): 714–724.


Sledite nam