fbpx

Tudi mladi potrebujejo zaščito pred klopnim meningoencefalitisom

Novice

V Sloveniji je visoka verjetnost okužbe s klopnim meningoencefalitisom, ki lahko resno ogrozi zdravje in zahteva dolgotrajno rehabilitacijo. Ogroženi so predvsem posamezniki, ki se zadržujejo na prostem.

klopSlovenija sodi med države z visoko verjetnostjo okužbe s klopnim meningoencefalitisom, ki lahko resno ogrozi zdravje in zahteva dolgotrajno rehabilitacijo. Ogroženi so predvsem posamezniki, ki se zadržujejo na prostem.
Mednje sodijo tudi mladi, ki pa se danes še vedno preredko odločajo za zaščito s cepljenjem. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, ob predhodnem naročanju, je dostopno tudi v Zdravstvenem domu za študente UL.

Klopni menigoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčnega sistema, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu klopa in jo običajno spremljajo slabo počutje, bolečine v mišicah in glavobol. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki jo spremlja visoka temperatura, močan glavobol, lahko tudi nezavest. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo močni glavoboli, vrtoglavice, pareze, ohromelost, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Strokovnjaki opozarjajo, da se glede na visoko verjetnost okužbe in razširjenost klopnega meningoencefalitisa v Sloveniji, za cepljenje še vedno odloča premalo ljudi. Precepljenih je namreč zgolj dvanajst odstotkov prebivalstva.

Direktorica Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani mag. Irena Kirar Fazarinc, poudarja: »Do bolezni kot je klopni meningoencefalitis je potrebno pristopati resno in odgovorno. V Zdravstvenem domu za študente UL si že dolga leta prizadevamo za pravilno informiranje mladih o tveganjih in možnosti preprečitve te bolezni s pravočasnim cepljenjem. Zaposleni zdravstveni delavci spremljamo novosti na področju obvladovanja te bolezni, ker bolezen lahko poteka tudi zelo neugodno, tudi s kasnimi hudimi posledicami ter ob vedenju, da ostala preventivna sredstva niso povsem zanesljiva, je spodbujanje mladih k cepljenju zlasti tistih s povečanimi dejavniki tveganja pomembno.«

Slovenija se glede na verjetnost okužbe uvršča v vrh evropskih držav. Okuženi klopi se nahajajo po vsej Sloveniji, največja verjetnost okužbe pa je na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji. V lanskem letu se je število okuženih s klopnim meningoencefalitisom znatno povečalo. Po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v letu 2013 namreč zbolelo 310 oseb (15 na 100.000 prebivalcev), leta 2012 pa 164.

Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med. iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani opozarja na pravočasno zaščito mladih: »Študentje oziroma mladi sodijo med ogroženo populacijo, saj se v toplejšem delu leta veliko zadržujejo na prostem. Zavedati se moramo, da se z virusom s klopnega meningoencefalitisa lahko okužimo med tekom, kolesarjenjem, pohodništvom, med sprehodi po travnikih, celo na domačih vrtovih in pri drugih aktivnostih, ki potekajo na prostem. Strokovnjaki priporočamo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu še pred poletjem, z uporabo hitre sheme cepljenja, da se čim prej vzpostavi ustrezen nivo zaščite.«

Edina učinkovita zaščita pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje, ki ga strokovnjaki priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej. Cepljenje je še posebej priporočljivo za osebe, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe oziroma se veliko zadržujejo na prostem. Cepljenje poteka po shemi, kjer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite.

Za cepljenje se posamezniki lahko odločijo skozi vse leto, v poletnem času oziroma v času sezone klopov, pa v Zdravstvenem domu za študente UL cepljenje opravljamo po hitri shemi, da se čim prej vzpostavi ustrezen nivo zaščite. Pri hitri shemi cepljenja drugi odmerek sledi prvemu po štirinajstih dnevih, tretji odmerek pa od pet do dvanajst mesecev po drugem odmerku.

ZD_za_studente_ULŠtudentje lahko cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu opravijo v Zdravstvenem domu za študente UL, na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Obvezno je predhodno naročanje po telefonu, na eno izmed telefonskih številk: 01 200 7426 / 01 200 7428 ali 01 200 7429 za registracijo termina pregleda.

Vir: Zdravstveni dom za študente UL

 


Sledite nam