fbpx

Trije znaki, da ste v slabem razmerju

Odnosi, Zanimivo, Življenjski slog

Življenje je prekratko, da bi izgubljali čas za nekoga, ki ni pravi za vas. Vaše razpoloženje je močno povezano z …

Ena izmed težjih stvari, ki si jo je mogoče težko priznati, je, da se je odnos, ki se je začel odlično, spremenil v nekaj slabega. Ko vstopamo v razmerje, nosimo rožnata očala, ki se osredotočajo le na dobre lastnosti naših partnerjev, napak pa skorajda ne upoštevajo. Po navadi so družina in prijatelji tisti, ki pravilno napovedo, kakšen bo izid, in ne mi sami.

Osredotočite se na tri znake, ki nakazujejo, da je morda čas, da končate svoj odnos.

  • Nimate osebne svobode.

Pri razmerjih ne gre za nadzor ene osebe nad drugo, temveč za popolno svobodo in usklajevanje odločitev drug drugega. Vsak človek je edinstven in ima svoje potrebe in najboljša razmerja so tista, v katerih se partnerja dopolnjujeta. Če ugotovite, da vaš partner nadzira, koliko denarja porabite, s kom se družite, kako se oblačite ali vas drugače nadzira, je to že znak za alarm. Ljudje, ki nadzorujejo svoje partnerje, so negotovi glede svojih sposobnosti zadovoljevanja lastnih potreb. Bojijo se, da bi svoboda njihovemu partnerju pokazala, da spozna, da je življenje boljše brez razmerja. Človek, ki je prepričan o svojih zmožnostih zadovoljevanja tujih potreb, ve, da če ga partner zapusti zaradi druge osebe, je bilo tako že namenjeno. Seveda je to novico težko sprejeti na začetku, vendar na koncu ta oseba ugotovi, da ga nekje čaka nekaj boljšega.

  • Razmerje 80/20 ne deluje.

Eden izmed najbolj znanih psihologov, strokovnjak za razmerja, John Gottman, je sposoben napovedati ločitev v 90 odstotkih. Vas zanima, kako? Z opazovanjem komunikacije parov in analiziranjem razmerja med pozitivnimi in negativnimi odzivi. Med pari bi moralo biti vsaj 80 odstotkov pozitivnih interakcij, preostalih 20 odstotkov pa morda nikoli ne bo razrešenih. Nesoglasja, ki so prisotna na začetku razmerja, bodo sčasoma postala zelo pomembna. Namesto da se osredotočate na izvor teh nesoglasij, imejte cilj, kako bi povišali odstotek pozitivnih interakcij, torej tistih 80 odstotkov. Če se znajdete v razmerju, ki ima večji odstotek negativnih interakcij, je morda čas, da razmislite o prihodnosti. Ni vam treba takoj  obupati, nekatere zadeve so začasne in se uredijo, spremenijo. Zavedajte pa se, da partnerja ne morete spremeniti. Morda je v takem primeru čas, da greste naprej.

  • Imate željo, da bi bili sami.

Zamislite se, če si zelo pogosto želite, da bi bili sami, brez partnerja. Da bi bilo življenje lažje in preprostejše, če ne bi imeli partnerja. Če je ozračje napeto, ko sta skupaj, se neprestano prerekata ter da bi bili srečnejši, če bi bili sami. Da bi bil dan lepši, če bi se zbudili sami. Nikar ne vztrajajte v takem razmerju, misleč, da ne boste našli boljše osebe. Verjemite, da je v takem primeru boljše, da ste sami! Potrebno je veliko poguma, da sami sebi priznate, da je razmerje dobilo grenak priokus, vendar boste presenečeni nad tem, kako močna oseba ste in da ste lahko srečni tudi sami.

Življenje je prekratko, da bi izgubljali čas za nekoga, ki ni pravi za vas. Vaše razpoloženje je močno povezano z vašim partnerjem, ko je v razmerju vse dobro, ste dobro vi. Toda, ko se stvari obrnejo v negativno smer, to v veliki meri vpliva tudi na vas. Vsako razmerje ima vzpone in padce, zato ne vrzite puške v koruzo že ob prvem prepiru. Zavedajte se, da imajo tudi težave svoj čar, če jih seveda rešite in se iz njih nekaj naučite. Če pa sta vaša sreča in razpoloženje prizadeta dlje časa in vaš partner ni pripravljen pomagati in spremeniti ničesar, je čas, da se poslovite.

 


Sledite nam