fbpx

To je test zobnih krem za malčke in starejše otroke

Družina, Zanimivo, Zdravje otrok

Redna in pravilna zobna higiena je osnovni korak do zdravih zob. Pri navajanju najmlajših na redno umivanje zob …

Redna in pravilna zobna higiena je osnovni korak do zdravih zob. Pri navajanju najmlajših na redno umivanje zob, lahko pomagajo različni trki, obljube, tudi prava zobna krema.

A vse kreme niso enako učinkovite. Za zobne paste na testu, ki so ga izvedli pri Zvezi potrošnikov Slovenije so odšteli med 0,75 in 3,99 evra. Kar 10  jih je prejelo oceno zelo dobro, ponovno pa se je izkazalo, da cena ni odraz kakovosti, saj bodo otroški zobje učinkovito zaščiteni tudi z uporabo tistih iz nižjega cenovnega razreda. Na praktičnem delu testa se je izkazalo, da so bile otrokom najbolj všeč kreme z rahlo sladkim okusom, nikakor pa naj starše pri nakupu ne zavedejo »nesmiselne« trditve, kot npr. »brez dodanega sladkorja«, »brez parafin in silikona«, saj te sestavine ne sodijo v izdelke za higieno zob.

V borbi proti kariesu ostaja fluorid številka ena

Otroške kreme, namenjene malčkom, in tiste, namenjene malo starejšim otrokom, se razlikujejo predvsem po količini fluorida.

“Kreme, namenjene malčkom, vsebujejo do 500 ppm fluorida, kar je trikrat manj kot je trenutno najvišja dovoljena vrednost za zobne kreme za odrasle, saj malčki med umivanjem zob kar nekaj zobne kreme tudi pojedo. Kreme za starejše otroke, ki smo jih preizkusili, pa so vsebovale od 1.000 do 1.500 ppm fluorida. Kljub temu, da se je v zadnjih letih fluorid pridružil spisku kemikalij, za katere vsake toliko časa dobimo verižno e-pošto, kako nevaren je, ostaja v borbi proti kariesu fluorid številka ena,”

je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

“Količina fluora v zobni kremi je predstavljala največji delež skupne ocene, zobne kreme s premajhno koncentracijo fluorida pa smo kaznovali z odvzemom točk. V okviru testa so tudi preverili, koliko fluora dejansko vsebuje zobna krema. Izkazalo se je, da navedbe na embalaži niso bile vedno pravilne.”

Naj ne vsebujejo cinka

Cink sodi med elemente, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje človeškega telesa. Proizvajalci ga dodajajo zobnim kremam in ustnim vodicam za odrasle, ker preprečuje neprijeten zadah in nastajanje oblog, zobnega kamna ter pozitivno vpliva na celjenje manjših razjed na dlesnih.

»A otroci ga za svoje potrebe dobijo dovolj s hrano, zato ga ni treba dodajati v izdelke za čiščenje zob,« opozarja Šmid Božičevičeva.

Tudi Nemški inštitut za oceno tveganj priporoča, naj otroški izdelki za čiščenje zob (kreme in ustne vodice) ne bi vsebovali cinka, saj bi lahko prišlo pri otrocih do predoziranja. V okviru testiranja so preverili, ali katera izmed zobnih krem na testu vsebujejo cink, izkazalo se je, da ne.

Nekaj koristnih ZPS nasvetov

Obred. Čiščenje naj postane redni del dnevnih opravil, na primer vedno po zajtrku, po večerni pravljici ali prhanju.

Čas. Pomaga časovnik (timer), morda ga že imate v kuhinji, ali pa ura (radio z uro) v kopalnici. Tako bo otrok lažje nadzoroval čas, ki je potreben za to, da so zobje dobro očiščeni.

Zgled in dobra družba. Ko je otrok dovolj star, da si lahko že sam vsaj delno očisti zobe, si umivajte zobe skupaj.

Nadzor. Je pomemben. Predvsem mlajši otroci imajo še motorične težave, tisti starejši pa se radi izmuznejo čiščenju, zato je nadzor zelo pomemben. Motivacijsko vplivajo tudi tabletke, ki pokažejo, koliko oblog je na zobeh.

Sodelovanje. Otrok naj si sam izbere zobno kremo (preverite, ali vsebuje dovolj fluora) in zobno ščetko.

Internet. Ni samo za igranje igric, na njem lahko otrok poišče tudi video, kako si je treba natančno očistiti zobe. Na spletnih forumih so številni nasveti za starše, morda kakšen trik celo pomaga.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, julij-avgust/2016 in na www.zps.si

Zobne kreme na testu (po abecednem vrstnem redu):

dm/Dontodnt Kids mildes Fluorid – Zahngel mit Erdbeer Geschmack
Elmex Kinder Zahnpasta
Lavera Basis Sensitiv Zahngel Kinder mit Bio-Erdbeer Bio-Himbeere
Weleda Kinder – Zahngel
Lidl/Dentalux Kariesschutz for Kids Freche Orange
Müller Sensident Kids Zahncreme Himbeer Geschmack
Nenedent Kinderzahncreme mit Fluorid
Nenedent Kinderzahncreme, hömeopathie-vertraglich mit Fluorid
Odol-med3 Milchzahn Mild Mint
Putzi Zahncreme für Kinder Enthält wertvolles Calcium
Signal Milchzahn – Gel Capt`n Sharky
Signal Milchzahn – Gel Prinzessin Lilifee

Zobne kreme za starejše otroke

Elmex Junior
dm/ Dontodent Junior mit Fluorid und mildem Mintz-Geschmack
Müller Sensident Junior Zahngel Apfel-Minz Geschmack
Odol-med3 Junior Fresh Mint
Signal Junior Mia and Me Mild&Cool Minze

Naslovna fotografija je simbolična.


Sledite nam