fbpx

Tisti, ki poznamo ljudi s stomo

Zdravje in bolezni

Za vse, tako družinske člane kot prijatelje je na začetku veliko presenečenje, ko spoznajo, da imajo med svojo družbo nekoga s stomo.

Za vse, tako družinske člane kot prijatelje je na začetku veliko presenečenje, ko spoznajo, da imajo med svojo družbo nekoga s stomo. Vsak se s tem dejstvom sooči na drugačen način. Pri tem je seveda odvisen tudi sam odnos človeka s stomo, torej kakšno energijo oddaja.

stoma-in-osamljenost

Poskrbite, da vaši prijatelji s stomo ne bodo osamljeni v prehodnem obdobju.

Če kdo od tvojih znancev dobi stomo

Ponavadi je takšen človek na začetku bolan oz. oslabljen (psihično in fizično). Prvo vprašanje je ponavadi, kako se obnašati v tem začetnem trenutku? Nekateri ljudje imajo težavo, da na ustrezen način izrazijo sočutje. Ali so preveč agresivni in pride do učinka smiljenja ali pa posvečajo premalo pozornosti. Resnica je, da je pristop odvisen od človeka do človeka. Imejte pa v mislih sledeča izhodišča:

1. Pretiravanje pri izražanju čustev ni zaželjeno, dovolj je že, če uporabite stavek npr. »Sploh ne vem, kaj naj rečen, ker nisem v tvojih čevljih ampak zagotovo na začetku ni lahko. Sem pa prepričan, da bo s pozitivno voljo zagotovo bolje.«

2. Včasih nekomu veliko pomeni že samo to, da ima nekoga, ki ga posluša.

3. Vzburjanje z nepotrebnimi stvarmi ni zaželeno, saj ustvari nelagoden občutek.

4. Če vas prvič prijatelj s stomo zavrne imejte v mislih, da je lahko to posledica čustvenega dojemanja trenutne situacije. V tem primeru lahko prijatelju daste vedeti, da ste za njega na razpolago, če vas bo potreboval.

5. Za bolnega človeka je še toliko bolj težje, če opazi, da se mu izogibate. Tudi, če imate težavo s tem lahko takšni osebi pošlje sms ali pa ga pokličete. To velja še posebej v času, ko je takšna oseba hospitalizirana.

6. Ob priliki se pogovorite ali obstajajo kakšne ovire, da se boste kasneje v družbi znali primerno obnašati.

Povsem razumljivo je, da vsak od nas takšne situacije dojema na drugačen način zato je zelo pomembno, da se poskusimo postaviti v situacijo prijatelja oz. družinskega člana. Ko enkrat pogovor steče v sproščenem odnosu, so stvari za oba veliko lažje, tudi v prihodnje v družbi.

Imate vprašanje s področja stome? Postavite ga lahko v našem forumu Stoma.

Vir: www.stomaatje.com in freepik.com


Sledite nam