fbpx

Tinkara Končar: Katera je najbolj primerna joga za vse?

Gibanje, Zanimivo, Žensko zdravje

Dandanes smo vajeni, da dobimo “vse” in “takoj”. Tako je tudi v praksi joge želja doseči čim več in to čim prej….

joga

Vprašanje, ki ga je Tinkara Končar najpogosteje slišala takoj za tistim: “Kateri položaj je najboljši joga položaj?”.

Tinkara KoncarDandanes smo vajeni, da dobimo “vse” in “takoj”. Tako je tudi v praksi joge želja doseči čim več in to čim prej. Mnogi tečejo za ciljem in popolnoma pozabijo na potovanje. Vam je kaj znano?

Pogovarjali smo se s Tinkara Končar, plesalko, ljubiteljico in učiteljico joge ter soustanoviteljico Tinks Yoga centra. Zaupala nam je nekaj najbolj nenavadnih spoznanj o jogi ter o tem, kaj joga ni.

“Ko sem leta 2013 prvi obiskala Indijo z namenom poučevanja joge v enem izmed največjih mest Hyderabadu, sem bila nad odzivom tamkajšnjih jogistov popolnoma presenečena. Prišli so na vadbe, ki so bile razpisane, vendar pa jim je bilo čudno, da jim govorim kaj in kako naj naredijo. Kmalu sem ugotovila, da je joga v Indiji, iz koder tudi izvira, vedno bila in je način življenja. Način diha. Način premika. S selitvijo te zdravilne prakse iz vzhoda na zahod in navdušenjem množice pa se je delno izgubilo poglavitno orodje, brez katerega joge ni, dih.”

Joga omogoča biti prisoten v dejanskem trenutku in največkrat ravno to prinaša občutek, ki ga vaditelji opišejo kot popolno srečo in sprostitev.

“Ko smo tukaj in sedaj, nam ni treba “skrbeti” kaj bo in ni potrebno “premlevati” kaj je bilo. Naš miselni tok se ustavi in misli se preselijo v telo in na joga podlogo,”

Tinkara Končar pojasni moč diha v jogi in v vsakdanjem življenju.

Moč in pomen diha za človeka

Orodje, ki nas pripelje v “ta trenutek”, je ravno dih. To je orodje, ki ga ves čas nosimo v sebi in v “svojem žepu”.

“Brez vdiha in izdiha se namreč lahko na joga podlogi postavljamo na glavo, roke in noge, vendar to ne bo joga, bo rekreacija, telovadba. Šele ko gibe povežemo z zavestnim dihom, dosežemo zdravilne učinke, ki jih joga že tisočletja nudi.”

Kot pri vsaki stvari, je tudi pri jogi pomembna vztrajnost, kontinuiteta in namen vadbe. Lahko stojimo na najdražji joga podlogi, v najboljšem joga centru, na najbolj trendovski vadbi, pa vseeno ne jogiramo.

“Šele, ko smo sposobni s pomočjo dobrega učitelja joge in varnega prostora za izvajanje joge, poleg telesa na joga podlago pripeljati tudi svoj um, jogiramo. In … Ni vsaka joga, joga. Je pa vsak izmed nas narejen za jogo. Predlagam vam, da preizkusite in občutite na lastni koži, vendar pa preizkušajte zavestno,”

povabi Tinkara Končar tudi tiste, ki se še nikoli niso poskusili v jogi.

Ko se odločite za vadbo joge, opazujte, kaj se dogaja z vašim telesom. Opazujte dih in premike telesa ter se na podlagi teh informacij odločite, katera joga je primerna vadba za vas in kaj je tisto, kar je za vas pomembno, da dosežete s svojim telesom in umom.


Sledite nam