fbpx

Težave v spolnosti o katerih ne govorimo

Odnosi, Zanimivo, Življenjski slog

V svetu ni ni nič nenavadnega, da zaradi spolnh težav poiščete terapevtsko pomoč, pri nas pa so redki, ki jo …

Če imate težave v intimnem odnosu s partnerjem, to ni nič zastrašujočega. Pogovorite se, dogovorite in uporabite nekaj trikov, ki bodo težave rešili.

“Ljudem povem, da morajo raziskati kaj njih same in njihove partnerje privlači in vzburja”, pravi terapevtka Celeste Hirschman.

V svetu ni nič nenavadnega, da zaradi spolnih težav poiščete terapevtsko pomoč, pri nas pa so redki, ki tako pomoč poiščejo. Pa vendar je zanimivo in koristno vedeti nad čim vse se ljudje pritožujejo.

“Velikokrat slišim izjavo, da je ljudem vseeno za spolnost, da nimajo nikakršne želje po intimnosti. Predvsem od poročenih žensk, ki pridejo prvič na terapijo. Za take je cilj spolnega odnosa orgazem, zanje je dober seks dober rezultat. Razumet je treba, da je spolnost energija, ki se lahko izrazi na mnoge načine, ki nimajo nikakršne povezave z zakonom in da je cilj užitek, sprostitev ter občutek varnosti”,

pravi Linda Savage, psihologinja in seksualna terapevtka.

sexy3

Prevara zaradi zakona brez seksa

“Spoznala sem veliko parov, ki menijo, da je afera razlog za ločitev, pa vendar je to neka budnica za pare, ki so zapadli v nekajletno rutino in stagnacijo. Čeprav je varanje zelo boleče, je zelo pomembno, da se zavedate, da oseba, ki vara tega ne počne z namenom, da bi prizadela svojega partnerja. Od prevare si lahko opomorete in znova zaupate, potrebno je le veliko ljubezni in empatije, da prebrodite fazo prizadetosti in ponovno razumete partnerja”,

pojasnjuje Hirschmanova.

Moj mož ne zdrži dolgo v postelji

“Poleg erektilne disfunkcije, se zelo veliko moških sooča s prezgodnjim izlivom. Večina moških trpi v tišini, ko pa skušajo težavo rešiti, jim pogosto ne uspe ter tako zapadejo v obup in depresijo. Zdravila za prezgodnji izliv ni, obstajajo pa načini, s katerimi se lahko moški uspešno spopadejo s to težavo. Prva kar morajo moški vedeti, da kljub temu, da moški lahko dolgo zdrži v spolnem odnosu, to še ne daje garancije za dober spolni odnos in ženski orgazem. Veliko žensk bolje odreagira na draženje klitorisa, kot  na vaginalno penetracijo, zato moškim vedno svetujem, naj se osredotočijo raje na to,”

pravi Ian Kerner, spolni terapevt.

Seks je postal monoton

“Res je, da nikoli kasneje v življenju ni tako, kot je na začetku zveze in da težko doživljate spolne odnose s partnerjem tako, kot ste jih na začetku. Pa vendar lahko doživite nekaj dobrega, morda celo boljšega. Pri tem je pomembno, da na spolne odnose prenehate gledati kot na nujno zlo s partnerjem, brez kreativnosti in morda celo odkrijete načine, da vaše spolno življenje ponovno postane vzburljivo,”

navdušeno pove Celeste Hirschman.

Ne čutim več spolne privlačnosti do moža

“Ko pridejo k meni na pogovor pari, ki pravijo, da ne čutijo več privlačnosti med seboj, da so izgubili spolno povezanost, jim dam nalogo, da se v obdobju nekaj tednov osredotočijo na varnost v svoji zvezi. Osredotočite se spet na ponovno obuditev čustev z dotiki in skušajte doseči zadovoljstvo na drugačen način. Preizkusite tudi različne duhovne prakse, katerih cilj je, povezati se na višji ravni,”

pravi Linda Savage.

feet-224680_960_720

Sva preveč zasedena, da bi imela čas za seks

“Veliko parov kar obnemi, ko jim svetujem, naj načrtujejo svoje spolne odnose, saj menijo,da mora biti le- ta spontan. Pa vendar spolna želja ni nekaj kar pride samo od sebe, zato bi morala biti sprožena. Pogosto zastavim parom nalogo, da naredijo 20 minutni scenarij, v katerem ustvarijo psihološko vzburjenost. Počnejo lahko karkoli, se poljubljajo, objemajo, plešejo, masirajo, berejo erotično literaturo ali gledajo erotične filme. Bolje, da ste par, ki se dogovarja za seks, kot par, kateremu seks pade na dno seznama “prednostnih nalog”,”

pojasnjuje Ian Kerner.

Izkušnje in nasvete najdete tudi na forumu ED- želiva si spolnosti.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.


Sledite nam