Težave s katerimi se spopada 80% žensk

Ko se znojite, voda zapusti telo, kar bo razbremenilo neudoben in napet trebuh …

V času pred in med menstruacijo mnoge vadbo najraje preskočijo. Najprej je tukaj  predmenstrualni sindrom (PMS),  skupek psihičnih, fizičnih in emocionalnih simptomov, ki občasno pestijo kar 80 žensk. Vrtoglavica, glavobol, krči, slabost, bruhanje, da o spremenljivosti razpoloženja, kot sta razdražljivost ali depresija in seveda utrujenosti, sploh ne govorimo –  zaradi vsega tega mnoge ženske najraje ostanejo doma, pred televizijo ali s knjigo v roki. 

Menstruacija in telovadba?

V nasprotju z mišljenjem, da menstruacija in vadba ne sodita skupaj, večina strokovnjakov za vadbo danes opozarja, da to ni najboljša odločitev: “Po trditvah nekaterih zdravnikov je krajša nizko-intenzivna vadba za obdobje med menstruacijo zelo primerna, saj bi naj sprostila krče, pomagala pri napihnjenosti, sproščajo pa se tudi hormoni, ki pomagajo pri boljši razpoloženosti”, je pred časom za Žurnal24 pojasnila fitnes trenerka in kineziologinja Urška Levstik, ki vadbo v tem času zelo priporoča: “Je pa seveda odvisno od posameznice. Če so bolečine zares močne, potem predlagam, da se morda v prvem dnevu menstruacije opravi krajši trening doma, primer treninga gibljivosti ali joga,” dodaja. 

Ob pregledu raziskav in študij na to temo, izpostavimo priporočila ameriške fundacije za žensko kolesarstvo (USA Cycling Women’s Track Endurance Program), kjer raziskavam na področju zdravja žensk v povezavi s športom, posvečajo veliko pozornosti. 

“Z aktivnejšo in rednejšo vadbo bodo tudi vaša “obdobja” veliko lažja, manj bo krčev, pa tudi krvavele boste manj,” je zapisala zdravnica z Univerze Standford, svetovalka omenjene ameriške fundacije za žensko kolesarstvo Stacy Sims.

“Ko se znojite, voda zapusti telo, kar bo razbremenilo neudoben in napet trebuh. Sicer vadba sprošča endorfine, ki spodbujajo razpoloženje, kar vpliva na neugodje, ki ga prinaša bolečina,” dodaja.

In kakšna vadba je najbolj priporočljiva?

“Ko se začne vaše obdobje, pade raven estrogena in tudi progesterona. Zaradi več progesterona je močneje izražena potreba po hrani, predvsem po ogljikovih hidratih,” pojasnjuje strokovnjakinja, ki priporoča intenzivni intervalni trening.

Kaj pa bolečine?

Tistim z bolečinami zdravnica predlaga preprosto rešitev in sicer sredstvo proti bolečinam, oziroma ibuprofen: “Če v tem času vendarle ne morete intenzivno vaditi, si privoščite vsaj lažji sprehod,” dodaja strokovnjakinja, prepričana v koristnost telovadbe pri premagovanju ženskih težav. 

Visoko-intenzivni intervalni trening?

“Visoko-intenzivni intervalni trening (HIIT) je oblika intervalnega treninga, v kateri se menjuje obdobje visoko-intenzivne anaerobne vadbe s kratkimi obdobji počitka,” pojasni naša sogovornica Urška, ki dodaja, da tudi večina izsledkov znanstvenih študij o izgubi telesne maščobe govori v prid prav tej vadbi.

Članek je bil prvotno objavljen na: https://www.zurnal24.si/zdravje/fitnes/manj-bo-krcev-pa-tudi-krvavele-boste-manj-336959 

Več novic

New Report

Close