fbpx

Težava s katero se spopada kar 150 tisoč Slovenk

Novice, Zdravje in bolezni

S težavami s ščitnico v Sloveniji spopada kar 150 tisoč ljudi, vsako leto pa na novo odkrijejo skoraj …

S težavami s ščitnico v Sloveniji spopada kar 150 tisoč ljudi, vsako leto pa na novo odkrijejo skoraj 4 tisoč novih primerov bolezni. Utrujenost, pomanjkanje energije, nezmožnost izgube ali povečanja telesne teže, stres, prevelika želja ali premajhna želja za hrano, hladne roke, bolečine v vratu, zaprtje, suha koža, izpadanje las in depresija so samo nekatere težave s katerimi se soočajo mnoge pripadnice nežnejšega spola.

Kaj je pravzaprav ščitnica?

Ščitnica, tudi tiroidna žleza, je žleza z notranjim izločanjem v vratu. Leži pred sapnikom in je metuljaste oblike zato jo imenujemo tudi »metuljčkasta žleza«. Ščitnična hormona uravnavata rast in razvoj, zvečujeta porabo kisika in bazalno presnovo ter posegata v metabolizem ogljikovih hidratov, lipidov in beljakovin. Pospešujeta tudi delovanje srca.

Kakšna je razlika med hipertiroidizmom in hipotiroidizmom?

Hipertiroidizem; preveč delujoča ščitnica

Hipotiroidizem; premalo delujoča ščitnica

Kako vedeti ali imamo premalo ali preveč delujočo ščitnico?

Pri premalo delujoči ščitnici so značilni:   

 • utrujenost,
 • pomanjkanje koncentracije,
 • suha koža,
 • tanki in redki lasje,
 • bolečine v mišicah ali krči,
 • občutljivost na nizke temperature
 • kopičenje odpadne vode v telesu,
 • pridobivanje telesne teže (kljub kontroliranem vnosu živil).

Pri preveč delujoči ščitnici so značilni:

 • nepričakovana izguba telesne teže,
 • povišan srčni utrip,
 • občutljivost na visoke temperature,
 • nespečnost,
 • nemir,

V ekstremnem primeru preveč delujoče ščitnice lahko pride tudi do pojava golše (velike bule na vratu). Golša pomeni dvoje: skromen vnos joda in premočno delujočo ščitnico.

Kako sta nedelovanje ščitnice in debelost povezana

Ščitnica izloča hormona, ki uravnavata metabolizem ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Omenjena endokrina žleza je zadolžena za metabolizem vsake celice v telesu in nevrotransmitorje (ki skrbijo za komunikacijo med možgani in telesom). Če potrebnih hormonov ne proizvaja dovolj, celotno fizično in psihično ravnovesje propade.

 • Maščobne zaloge se začnejo nabirati,
 • Opazimo upad energije za vadbo,
 • poleg tega pa se poslabša tudi naše čustveno stanje, kar pri številnih povzroči prenajedanje.

Nedavne raziskave so pokazale, da na težave s težo vplivajo že minimalne anomalije ščitničnega delovanja. Če je ščitnica premalo aktivna, povečanja telesne teže ne morete preprečiti, četudi jeste čisto malo niti če se veliko gibljete.

Zaradi ščitnice se je zredila tudi Oprah

Morda najbolj znan primer žrtve premalo aktivne ščitnice je znana voditeljica Oprah. Od leta 1992, ko je dosegla rekordnih 107 kg, pa do januarja 2005, ko je opazno shujšala in tehtala le 72 kg, je uživala ogromno medijske pozornosti. Zato je še toliko bolj razočarala, ko se je leta 2006 spet zredila za 18 kg.

Obupana diva malih zaslonov je bila zgrožena, razočarana, jezna. Sčasoma je poiskala pomoč strokovnjakov in odkrili so razlog njene težave – kriva je ščitnica! Najprej je bila njena ščitnica preveč (hiper) aktivna, nato pa je postala premalo (hipo) aktivna.

»Kilogrami so se zahrbtno nabirali, noge so mi začele zatekati in nisem imela energije. Počutila sem se, kot da ne poznam svojega lastnega telesa,« je povedala Oprah nekaj mesecev kasneje. Priznala je, da si takrat ni bila podobna, napadla jo je depresija, želja po hrani je bila neustavljiva.

Stanje se je začelo izboljševati, ko je začela s hormonsko terapijo, začela uživati sojino mleko, laneno seme, svežo sadje in zelenjavo ter ribe. Začela se je tudi redno gibati. Zmanjšala je vnos sladkorja, predelanih hidratov (kruh, pecivo, slani prigrizki). V dveh mesecih se ji je povrnila pozitivna energija in volja do telovadbe. Svojo potrebo po hrani je spet lahko nadzorovala. Vseeno je pazila, da je bila zbrana in prisebna pri vsakem obroku, vsakemu gibu, vsakem odnosu.

Vse, kar vsaka ženska potrebuje!

61677371V vsaki kapsuli se skriva 10 vitaminov, mineralov in antioksidantov, med drugim tudi B kompleks, magnezij, ki prispeva k zmanjševanju utrujenosti, vitamin C iz plodov šipka, ki tvori kolagen in tako poskrbi za gladko in napeto kožo ter naravni selen, ki poskrbi za optimalno delovanje ščitnice. Kombinacija koncentratov 11 vrst sadja in 11 vrst zelenjave, pa pripomore k ohranjanju vitalnosti in življenjske energije vsake posameznice. Stres lahko negativno vpliva na zdravje, zato so izdelku dodali tudi ekstrakt sladke pomaranče, ki pomirja, blaži odziv telesa na stres in izboljša razpoloženje. Izdelek ALL IN A DAY Multivitamin for Women je prava izbira za ženske, ki si želijo kombinacijo naravno pridobljenih vitaminov, mineralov in antioksidantov, za ohranitev njihovega zdravja, potrebujejo podporo za ohranitev lepe in napete kože, želijo uravnati delovanje ščitnice, so pogosto pod stresom in se soočajo s pomanjkanjem energije.

V posebni ponudbi lahko na tej povezavi naročite 2 škatlici ALL IN A DAY Multivitamin for Women z kar 25% popusta >>

Oglasno sporočilo


Sledite nam