fbpx

Telesna aktivnost preprečuje padce in zlome

Dogodki, Zanimivo

Strokovnjaki mednarodne raziskovalne skupine menijo, da povečan obseg aktivnosti in izvajanje vaj za moč in ravnotežje pomembno znižujeta tveganje za zlom kosti kot posledico padca po 60. letu …

Strokovnjaki mednarodne raziskovalne skupine menijo, da povečan obseg aktivnosti in izvajanje vaj za moč in ravnotežje pomembno znižujeta tveganje za zlom kosti kot posledico padca po 60. letu starosti. Padci pri starejših ljudeh so eden izmed vodilnih vzrokov za smrtne poškodbe, vendar evropski strokovnjaki trdijo, da se z njimi ni treba sprijazniti, kot da so neizogibna posledica staranja.

Ob Mednarodnem dnevu starejših ljudi, 1. oktobru, strokovnjaki Centra za geriatrično medicino Interne klinike UKC Ljubljana, ki se ukvarjajo s staranjem ljudi, starejšim od 60 let svetujejo, da naj povečajo obseg aktivnosti, s čimer lahko zmanjšajo tveganje za padce, ki bi lahko bili tudi usodni.

Center za geriatrično medicino je del Mreže za preprečevanju padcev ProFouND Evropske komisije, ki si prizadeva širiti najboljše nasvete za preprečevanje padcev in s tem pomaga preprečevati padce starejših ljudi po vsej Evropi. Da bi se vadbeni programi razširili po vsej Evropi, ProFouND izpopolnjuje učitelje oz. vaditelje za izvajanje vaj v svojih krajih. Njihov cilj je, da bi do leta 2016 omenjene vaje dosegle 84.000 starejših ljudi.

Med najbolj ogrožene spadajo starejši ljudje, ki so že kdaj padli, jemljejo 4 ali več zdravil, imajo težave pri hoji, uporabljajo pripomoček za hojo, so že preboleli kap ali imajo obolenja, kot so Parkinsonova bolezen, demenca ali artritis. Tveganje še dodatno povečujejo strah pred padci, težave s kontinenco, slabši vid ali šibkost in težave z ravnotežjem.

Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino pravi: »Zlato pravilo pri preprečevanju padcev in okrepitvi kosti je vadba za moč in ravnotežje. Na voljo je veliko možnosti in vaje Tai Chi so morda najboljša izbira, čeprav so programi telesne dejavnosti, kot sta »Otago« in »Posturalna stabilnost« tudi zelo razširjena. Praviloma ljudem, ki so že padli ali pa niso bili zelo aktivni, svetujemo, da jim vaje predpiše njihov osebni zdravnik. Z vajami lahko začnejo glede na njihovo sposobnost; ko pridobijo na moči, pa se vaje lahko stopnjujejo oz. nadgrajujejo. Vaje lahko vključujejo počepe za krepitev mišic na nogah in stanje na eni nogi kot vaja za ravnotežje, lahko pa se postopoma dodajajo uteži za povečanje kostne gostote in ohranjanje mišične mase. Gre sicer za vaje, ki jih običajno vsak lahko dela doma, vendar lahko prinesejo velike spremembe. Ljudje so napačno prepričani, da padci pač sodijo k staranju in jih je s staranjem treba pričakovati. To sploh ne drži, saj vaje zmanjšujejo verjetnost padcev.«

V Sloveniji znašajo stroški obravnave poškodb po padcih več kot 1 odstotek vseh izdatkov za zdravstvo in približno pri eni tretjini ljudi, starejših od 65 let, ter polovici ljudi, starejših od 80, pričakujemo padce na letni ravni. Vadba lahko pomembno zniža tveganje za padce.

zacetek_poti

Profesor Chris Todd, vodja celotnega projekta mreže ProFouND s sedežem na Univerzi v Manchestru, svetuje: »Močni dokazi zdaj kažejo, da izvajanje vaj za moč in ravnotežje lahko ščiti pred padci.«

V preteklem letu so izpopolnjevali 35 inštruktorjev v Evropi, ki bodo potem dalje izpopolnjevali in izobraževali druge vaditelje, ki bodo starejšim pomagali pri varni vadbi in na ta način močno znižali njihovo tveganje za padce. Inštruktorji so sedaj dejavni v številnih evropskih državah in si prizadevajo vzpostaviti evropski standard. Letaki z vajami so prevedeni v 14 evropskih jezikov, načrtujejo pa še prevod v dodatnih 6 jezikov. Hkrati v združenju upajo, da bodo dejansko dosegli izboljšanje obsega aktivnosti v poznejšem življenju in čim manj hospitalizacij.

V nadaljevanju vam posredujemo nekaj najboljših nasvetov za izboljšanje obsega vadbe za starejše od 60 let:

· skrajšajte čas, ki ga preživite v sedečem položaju;

· prizadevajte si, da bi se vsak dan gibali;

· poskušajte vsak teden izvajati 150 minut zmerne aktivnosti po 10- ali več minut vadbe na dan (10-minutna vadba večkrat na dan);

· pozanimajte se o izvajanju organiziranih vadb, ki jih lahko obiščete v vaši bližini;

·  organi javnega zdravstva vam lahko pomagajo pri iskanju skupin, ki se ukvarjajo z izboljšanjem moči in ravnotežja, ali pa informacije poiščite na spletnih straneh.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana


Sledite nam