fbpx

Tek za upanje 2013: Zbrali smo 4500 EUR za dobrodelne namene

Dogodki

Na Teku in hoji za upanje v Ljubljani so udeleženci dogodka zbrali 4500 EUR sredstev za nakup drobne opreme za anestezijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani

V soboto, 28. septembra, je v Parku Tivoli v Ljubljani potekal dobrodelni dogodek Tek in hoja za upanje 2013, ki ga že tradicionalno prireja slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija. Dogodka se je udeležilo 550 ljudi, sredstva v višini 4500 EUR, zbrana s prijavami na tek in hojo, pa bodo v celoti namenjena za nakup drobne opreme za anestezijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Samostojno slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna letos praznuje 15. obletnico delovanja. Temeljni cilj Europe Donne je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito zdravljenje in uspešno rehabilitacijo.

otroci-pred-tekom

Foto: Damjan Končar

Teka in hoje za upanje, katerega častni pokrovitelj je Ministrstvo za zdravje, se je letos v Ljubljani udeležilo 50 otrok in 500 odraslih. Namen dogodka je osveščanje o najpogostejšem raku pri ženskah – raku dojk. V združenju Europa Donna Slovenija želijo z njegovo organizacijo opozoriti, da z redno telesno aktivnostjo, primerno prehrano, vzdrževanjem telesne teže, ohranjamo in skrbimo za svoje zdravje. V Ljubljani so skupaj z Brigito Bukovec, nosilko srebrne olimpijske medalje iz Atlante, že drugo leto zapored simbolično tekli tudi otroci. Z organizacijo teka za najmlajše želijo v Europa Donni javnost spomniti, da se skrb za zdrav način življenja začne že pri najmlajših.

Predsednica združenja Europa Donna Slovenija, Mojca Senčar, je ob tej priložnosti povedala: »Že 10. zapored smo organizirali Tek in hoja za upanje. Da bi povečali osveščenost o najpogostejšem raku pri ženskah, da bi povezali vse generacije v skrbi za ohranjanje zdravja, da bi v prijetnem druženju zdravih in bolnih bolniki začutili, da niso sami s svojimi skrbmi. Da bi začutili veselje življenja in vsaj za nekaj časa odgnali vsakodnevne skrbi.«

Dogodek v Parku Tivoli je poleg teka in hoje spremljal pester zabavni program. Obiskovalci so se lahko zabavali ob nastopih slovenskih pevcev in plesalcev, med katerimi so dogodek podprli tudi raper Rok Trkaj, Nuša Derenda, Tanja Žagar, plesna skupina Bolero in plesno-pevska skupina Medenke. Za otroke so bile organizirane številne plesne in ustvarjalne delavnice.

Na dogodku so predstavili aplikacijo za samopregledovanje dojk

otroci-pred-tekom

Foto: Damjan Končar

Na dogodku so javnosti predstavili tudi inovativno aplikacijo za mobilne telefone, ki ženskam s preprostimi navodili in slikovnim gradivom pomaga pri pravilnem postopku samopregledovanja dojk ter jih vsak mesec z opomnikom spomni na redno pregledovanje. Aplikacija je bila razvita pod okriljem farmacevtske družbe Roche,v sodelovanju z Med.Over.Net in Europo Donno. V letošnjem letu jo bodo nadgradili še z menstrualnim koledarčkom. Na mobilni telefon jo je mogoče naložiti preko spletne strani: www.roza-oktober.si.

Tek in hoja za upanje, poleg Ljubljane, letos še v petih  slovenskih krajih

Pod Tek in hojo za upanje 2013 se bo poleg ljubljanskega letos v oktobru podpisalo še pet dogodkov. Dogodek bo namreč v prihodnjih dveh tednih potekal še v slovenskih krajih – v Mariboru in Dolenjskih Toplicah že sedmič, v Zagorju ob Savi drugo leto zapored, letos prvič pa bosta tek in hoja za upanje tudi v Kopru in Novi Gorici. Zbrana sredstva na vseh tekih bodo namenjena za ljudi in projekte, ki potrebujejo finančno pomoč.

tekaci-na-startu

Foto: Damjan Končar

Prijave na dogodke in več informacij o tekih so na voljo na: http://www.europadonna-zdruzenje.siali preko Facebook strani Europa Donna Slovenija.


Sledite nam