fbpx

Tek nas druži z Lumpiji

Aktualno, Gibanje, Otroški svet, Zdravje, Zdravje otrok, Življenjski slog

Gibanje je za otroka primarna potreba, ki pozitivno vpliva na mišice in okostje otroka. Če otrok potrebo po gibanju uspešno zadovoljuje, je zadovoljen, srečen in uspešen.

V prvih letih otrok ravno preko gibanja zaznava svet okoli sebe in spoznava njegove zakonitosti.

Današnji način življenja je pretežno sedeč, zato je nujno, da odrasli otroke spodbujamo h gibanju, saj se njegovo pomanjkanje lahko odraža tudi na celotnem otrokovem psihosomatskem statusu.

V Mercatorju vsako letos posebno pozornost namenijo najmlajšim in izbrane vrtce povabijo na Lumpi tek. Letos so k teku povabili več kot 250 vrtčevskih otrok iz Celja, Brestanice, Ljubljane, Nove Gorice in Kranja, za katere so organizirali prav posebne priprave in dogodke. Prav tako pa v Mercatorju otroke in njihove starše ter ostale športne navdušence spodbujajo, da se pridružijo na tekaških srečanjih in delavnicah. Najmlajši so se letos že dodobra ogreli z odlično Lumpi tekovadbo.

V juniju je na osnovnih šolah po Sloveniji potekal olimpijski dan v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije. Ta dan so se otroci srečali z olimpijci: z Rokom Margučem, Primožem Kozmusom, Jernejem Damjanom, Meto Mačus in Robertom Kranjcem in z njimi pretekli tudi simboličnih 200 metrov.

Primož Kozmus in otroci
Primož Kozmus v Brestanici

Pripravili pa so tudi kratko knjižico z opisom gibalnih vaj, ki spodbujajo aktivno preživljanje prostega časa otrok in staršev. Knjižico si lahko ogledate in tudi brezplačno natisnete tukaj.

Urban Praprotnik, tekaški trener poudarja: »Pravi »trening« teka pri predšolskih otrocih je kup zabavnih, včasih malce tekmovalno obarvanih tekaških iger, pri katerih mimogrede veliko pretečejo.«

Lumpijev tek vabi najmlajše

V Mercatorju že 16 let vzgajajo mlade tekače in krepijo ljubezen do teka. V soboto, 26. oktobra, se bodo najmlajši na Lumpi teku pognali po 200 m progi skozi središče Ljubljane. Vsak od njih bo prejel Lumpi kolajno in praktično darilo. Brezplačne prijave zbirajo le še do 15. oktobra. Vabljeni.


Sledite nam