fbpx

Teden primarnih imunskih bolezni 22. – 29. aprila 2014

Dogodki

Teden primarnih imunskih bolezni poteka po vsem svetu v tednu od 22. do 29. aprila 2014. V ta namen bodo po vseh svetovnih centrih, kjer se diagnosticirajo in zdravijo otroci ter odrasli z imunskimi boleznimi, spuščali balone.

imunske_bolezni_otrokTeden primarnih imunskih bolezni poteka po vsem svetu v tednu od 22. do 29. aprila 2014. V teh dneh bodo po vseh svetovnih centrih, kjer se diagnosticirajo in zdravijo otroci ter odrasli z imunskimi boleznimi, spuščali balone. Vsak balon simbolizira novo diagnosticiranega bolnika z imunsko boleznijo.

Temu dogodku so se pridružili tudi na Pediatrični kliniki, točneje na oddelku SARKI (Služba za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo), kjer ima sedež Jeffrey Model Foundation (JFM*) Slovenija. V torek, 22/4/2014 ob 14. uri so tako v zrak spustili nekaj balonov (fotografije v priponki).

Dogodek pa bodo bolj aktivno proslavili po prvomajskih počitnicah, v soboto, 10. maja 2014 v avli Pediatrične klinike, kjer bo potekalo letno srečanje Društva za pomoč otrokom z imunskimi boleznimi.

Letošnja rdeča nit dogodka bo – poleg strokovnih predavanj za starše – zabavni del »Pokaži, kaj znaš!«, v okviru katerega se nam bodo predstavili otroci z oddelka SARKI. Nekateri ne morejo teči, a izvrstno pojejo. Drugi ne morejo v hribe, a izvrstno igrajo. Spet tretji ne zmorejo živeti življnenja, kot večina zdravih otrok, a je njihova volja tako močna, da se boste lahko samo čudili. Tudi čarali bodo s čarovnikom Tonijem in plesali s plesno šolo Minimundo …

Obiščite nas in bodite z nami v soboto, 10. maja 2014 ob 10h v avli Pediatrične klinike! Otroci vas bodo veseli.

header

___________________________________________________________________

10 opozorilnih znakov za primarno imunsko bolezen pri otrocih (priloga):

1. Najmanj štiri okužbe uses v enem letu.
2. Najmanj dve težji okužbi sinusov v enem letu.
3. Najmanj dva meseca antibiotične terapije z majhnim učinkom.
4. Najmanj dve pljučnici v enem letu.
5. Zastoj rasti teže in višine pri dojenčku.
6. Ponavljajoči se globoki ognojki na koži ali ognojki v notranjih organih.
7. Ponavljajoč se soor v ustih ali glivične okužbe na koži.
8. Potreba po intravenskih antibiotikih za zdravljenje okužb.
9. Najmanj dve globoki okužbi s septikemijo.
10. Pozitivna družinska anamneza za primarno imunsko pomanjkljivost.

Diagnoza primarne imunske pomanjkljivosti pri otroku je izkušnja, ki za vedno spremeni življenje celotne družine in zahteva številne tako praktične, kot tudi čustvene prilagoditve. Več tudi na uradni spletni strani Društva: www.imuno.si.

* JFM: Fundacija se posveča zgodnji in pravilni diagnozi, učinkovitemu zdravljenju in ukrepom za končno ozdravitev PIP (primarnih imunskih pomanjkljivosti). Osredotoča se na raziskave, izobraževanje zdravnikov, podporo bolnikom in ozaveščanje javnosti. Slovenija in slovenski otroci ter so tako deležni vseh novosti, ki se vsak dan znova pojavljajo v svetu, k čemur pripomore tudi članstvo v JFM. Več tudi na uradni spletni strani JFM: www.info4pi.org.

DSC_4826 DSC_4838 DSC_4843


Sledite nam