fbpx

Teden boja proti raku

Bolezni, Zdravje in bolezni

Rak ni ena sama bolezen. Vznikne lahko v vseh tkivih in organih.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku že vrsto let v začetku marca prireja Teden boja proti raku. Letos bo potekal z geslom Zdravje je življenje – upoštevajte Evropski kodeks proti raku!

Rak ni ena sama bolezen, pač pa več sto različnih, ki lahko vzniknejo v vseh tkivih in organih človeškega organizma. Razlikujejo se po pogostosti, zdravljenju in izidu, imajo pa tudi različne, bolj ali manj znane nevarnostne dejavnike.

Med nevarnostnimi dejavniki so najpomembnejši tisti, ki so posledica življenjskih navad, saj je življenjski slog v veliki meri v rokah posameznika, nanj pa vplivajo tudi družba, v kateri posameznik živi in javnozdravstveni ukrepi, ki so mu na voljo. Zavedati pa se je treba, da k povečanju števila bolnikov z rakom najbolj prispeva staranje prebivalstva.

Rak je z redkimi izjemami bolezen starejših ljudi in čim starejše je prebivalstvo, več je v njem bolnikov z rakom. Ker se življenjska doba prebivalstva daljša, poleg tega pa je številčnejša povojna generacija že v letih,v katerih je pojavljanje rakave bolezni pogostejše, je pričakovati, da bo breme te bolezni pri nas vse večje.

45772004-5019-11E1-90AF-E45F66B94067

V Sloveniji je po ocenah Registra raka Republike Slovenije leta 2011 za rakom na novo zbolelo že okrog 13.300 ljudi, več kot polovica od njih za enim od petih najpogostejših rakov: za rakom debelega črevesa in danke, rakom pljuč, dojke, prostate ali za kožnim rakom.

Nasvete, kaj lahko vsakdo sam naredi, da si zmanjša ogroženost z rakom, prinaša Evropski kodeks proti raku, ki smo ga v Sloveniji preimenovali v Enajst priporočil proti raku.

Vir: Onkološki Inštitut Ljubljana in SLORA

Obiščite forum Kako živeti z rakom?. Virtualni prostor za anonimno izmenjavo izkušenj, mnenj in spodbudnih misli. Glavno sporočilo foruma je: “rak ne pomeni konec življenja”.

 

Po izboru uredništva Med.Over.Net


Sledite nam