fbpx

Tango večer s kvintetom Gamma

Dogodki

Argentinski ritmi za uvod v zadnji niz poletnih prireditev Hiše kulture Celje

V četrtek, 22. 8., se bo ob 21. uri v atriju kluba Mansion v Prothasijevem dvorcu v središču Celja začel tango večer s katerim bo Hiša kulture Celje uvedla niz zadnjih treh prireditev letošnjega poletja, ki bodo tudi uradno sklenile uspešno sezono, ki jo je zaznamovalo več kot 80 projektov, med katerimi so mnogi močno presegli lokalni in celo nacionalni nivo. Nastopila bo »hišna« zasedba Gamma, inštrumentalni kvintet, ki je bil ustanovljen pred dobrimi petimi leti z namenom poustvarjanja glasbe slovitega argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle in njegovih sodobnikov. Gamma je kaj kmalu z izvirnimi projekti in širokim repertoarjem, ki zajema tudi etno in jazz, osvojila celjsko in slovensko publiko, zasedba pa se je močno uveljavila tudi na tujih odrih, zlasti v sosednji Avstriji, kjer že vrsto let zapored dopolnjujejo bogato glasbeno sezono na Solnograškem, kamor bodo odpotovali tudi dan po celjskem koncertu.

V Gammi ustvarjajo glasbeniki mlajše celjske generacije, študenti in diplomanti slovenskih in avstrijskih glasbenih akademij – violinistka Anja Čretnik Videmšek, kitarist Aljaž Cvirn, akordeonist Mihael Strniša, kontrabasist Miha Firšt in pianist Gregor Deleja. Člane zasedbe odlikuje izjemno pestra koncerta dejavnost, tako solistična, kot tudi v različnih orkestrih in komornih sestavih. Za letošnji, tradicionalni poletni koncert pa bodo občinstvu predstavili program letošnjih poletnih turnej, ki obsega vse štiri Letne čase ter Angelske milonge Astorja Piazzolle, argentinskega skladatelja, ki s svojim zanimivim delom spodbudi pravo renesanso tanga, strastnega južnoameriškega plesa, ki v drugi polovici 20. stoletja osvoji plesne dvorane in koncertne odre celega sveta, poleg tega pa še izbor del Piazzollinih sodobnikov.

Poleg omenjenega tango večera sta na programu letošnjega poletja še dva koncerta – v četrtek, 29. 9., bo po dolgem času v atriju Prothasijevega dvorca nastopila zasedba Funk Express, v nedeljo, 1. 9., pa se bo s tradicionalnim Poletnim nocturnom v mali dvorani Celjskega doma sklenil letošnji mojstrski pevski seminar sopranistke Vlatke Oršanić, ki ga v Hiši kulture Celje že sedem let zapored pripravljajo v sodelovanju z Vocal BK Studiem iz Celja.

Gamma_BadIschl

www.hisakulture.si


Sledite nam