fbpx

Ta teden o spektrih nor(maln)osti

Človeško telo, Dogodki, Zanimivo, Zdravje

Ne presojamo samo o tem, kakšni so ljudje, temveč tudi kakšni naj bi bili. Sprašujemo se, zakaj težimo k normalnosti.

Danes bodo prvič obeležili za možgane zelo pomemben dan. Na pobudo Sinapse in Slovenskega sveta za možgane je Vlada Republike Slovenije namreč proglasila tretjo sredo v marcu za slovenski dan možganov. S tem simbolnim dejanjem so sklenili prvo fazo prizadevanj za izboljšanje preprečevanja, prepoznave in zdravljenja bolezni možganov ter za napredek izobraževanja in raziskovanja možganov v zdravju in bolezni.

Med 14. in 20. marcem v Ljubljani in večjih slovenskih mestih ponovno poteka Teden možganov, ki ga organizira SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost. Teden možganov je mednarodna akcija, ki poteka vsak tretji teden v marcu in med katero organizacije širom sveta pripravijo izobraževalne dogodke, s katerimi ozaveščajo laično in strokovno javnost o pomenu raziskovanja živčevja.

“Letošnje dogajanje poteka pod naslovom Spektri nor(maln)osti. Pojma normalnosti in patološkosti sta se iz medicine preselila na vsa področja življenja. Toda, kaj pomeni biti normalen? Je normalno enako povprečno in zdravo?”

Več informacij o Tednu možganov najdete na http://www.zamozgane.si/ in  spletni strani Sinapse.


Sledite nam