fbpx

Ta olja za sončenje nikakor ne nanašajte na kožo!

Človeško telo, Lepota

Zdrav način življenja postaja vse bolj priljubljen, tudi vedno več pozornosti se posveča reakcijam lastnega telesa. Pogosteje razmišljamo o tem, kaj uživamo, pa tudi o okoljskih dejavnikih, ki kožo izpostavljajo kot glavno vir zaščite organizma.

Vedno več ljudi izbere najbolj naravne sestavine za svojo kožo. Namesto umetnih krem, na kožo nanašamo naravna rastlinska olja. Rastlinska olja so v zadnjih nekaj letih doživela znatno povečanje porabe tako v prehrani kot tudi v kozmetične namene.

Navkljub naravnim sestavinam pa ni vseeno, katero olje nanašamo na kožo. Olja se razlikujejo glede na sestavo, vrsto, indikacije in kontraindikacije. Na primer, če uporabljate neprimerna olja za nego kože pred sončenjem in zaščito pred dejavniki okolja ter UV žarki, lahko pride do nevarnih zdravstvenih posledic. Če torej želite to poletje razvajati svojo kožo z olji iz naravnih sestavin, jih ne nanašajte pred sončenjem!

V poletnih mesecih izberite le olja z zaščito pred soncem

Veliko naravnih rastlinskih olj, zaradi naravnega zaščitnega faktorja, pomaga koži ustvariti melanin in zaščititi telo pred pokškodbami in opeklinami, ki jih povzroča škodljiv učinek UV žarkov. Takšni so na primer kokosovo olje, mandljevo olje, čilsko olje maline in čilska lešnikova olja, avokadovo olje in semensko olje korenja. Odlični so tudi zato, ker ne povzročajo alergijskih reakcij, ker imajo visoko vsebnost vitamina E, močan antioksidativni učinek in ohranjajo kožo mehko in sijočo. Po drugi strani pa se v poletnih mesecih pogosto uporabljajo olja, ki ne zaščitijo kože pred sončno svetlobo. Vendar ne samo, da je ne ščitijo, temveč jo naredijo tudi bolj občutljivo in ​​spodbujajo lažje in hitrejše nastajanje bolečih mehurčkov. Takšne spremembe so na kože lahko vidne že po kratki izpostavljenosti soncu.

Zato se je treba pred izhodom na sonce in sončenjem izogibati vsem foto-občutljivim oljem. Zaradi odličnega izobraževanja splošne javnosti, so veliko ljudem znani škodljivi učinki šentjanževega olja. Znano tudi kot kantarionsko olje, je njegova fototoksična aktivnost posledica hipericinskega pigmenta. Prav tako se je potrebno izogibati oljem, ki vsebujejo spojine, ki absorbirajo UV žarke in delujejo fototoksično. Eno od takih olj je na primer olje angelike. Danes se ta zdravilna rastlina v obliki olja redko uporablja, vendar je še vedno potrebna previdnost. Poleg tega so fitotoksična olja citrusov, zlasti limone, limete in grenivke. Vemo, da so ta olja med našimi najljubšimi zaradi prijetnega vonja, vendar strokovnjaki poudarjajo, da se jim je treba izogibati na soncu v širokem loku.

sončenje

Kako prepoznati fototoksično delovanje?

Fototoksičnost se pojavi, ko se neškodljive spojine pod vplivom UV-žarkov vežejo na molekulo DNA, kar povzroča poškodbo celic. Takšne spojine niso samo lokalno uporabljene spojine olja, temveč so tudi parfumi. Če sumite fototoksično aktivnost olja, zato ne potrebujete strokovnjaka. Lahko jo prepoznamo zaradi sprememb v koži zaradi vnetja – fototoksičnega dermatitisa. Na področjih kože, izpostavljenih soncu, se pojavi rdeč kožni izpuščaj, ki ga spremljajo srbenje, prhljaj, razjede ali luskasta koža. Simptomi se lahko manifestirajo tudi v obliki hiperpigmentacije kože, ki včasih zahteva pomoč dermatologa.

Fototoksičnost je resen in nevaren stranski učinek uporabe omenjenih rastlinskih olj, vendar to ni nujno razlog, da se izognemo njihovi uporabi. Ne glede na to, ali jih uporabljate v skladu z nasveti strokovnjakov, se lahko tem oljem zahvalite za napredek vašega zdravja in lepote.


Sledite nam