fbpx

11. april – Svetovni dan Parkinsonove bolezni

Bolezni, Zdravje in bolezni

Ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni, ki ga obeležujemo 11. aprila, se spomnimo na izzive, s katerimi se morajo vsak dan soočati bolniki s to boleznijo ter njihovi svojci.

35C8B6F8-82D8-11E1-A29B-4FAE65B94067

Parkinsonova bolezen sodi med degenerativne bolezni, napreduje počasi, vzrok za njen nastanek pa še ni znan. Je nevrološka motnja, za katero je značilno propadanje dopaminskih nevronov v črni substanci, posledica le-tega pa je primanjkovanje dopamina v možganih. Prizadane predvsem telesno motoriko oz. gibanje.

Simptomi se kažejo v obliki tresenja v mirovanju, povečan mišični tonus, spremembe v hoji (značilni so podrsujoči kratki koraki), pojavijo se spremembe govora, težave pri začenjanju gibov z upočasnjenim izvajanjem le-teh, sprememba pisave, spremembe na obrazu (izrazne obrazne mišice se ne premikajo, zato je izraz obraza podoben depresivnemu človeku); pojavljajo se duševne spremembe, izražena so različna vegetativna znamenja kot so težave pri uriniranju, inkontinenca, suha koža ali prekomerno potenje, slinjenje, kronično zaprtje.

Zdravljenje poteka z različnimi zdravili in je simptomatsko ter individualno. Možno je le lajšati simptome ter upočasniti napredovanje bolezni.

Ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni, 11. aprila,  se spomnimo na izzive s katerimi se morajo vsak dan soočati bolniki s to boleznijo ter njihovi svojci. 11. april je tudi rojstni dan dr.Jamesa Parkinsona, čigar tulipan služi tudi kot uradni simbol številnih organizacij in skupin širom celega sveta, ki so povezane s Parkinsonovo boleznijo. Prvi ga je registriral nizozemski vrtnar, 11. aprila 2005 pa je bil predstavljen kot globalni simbol.

Viri:

Pomurske lekarne
European Parkinson disease association

 


Sledite nam