fbpx

Svetovni dan fizioterapije

Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Fizioterapevti smo, čeprav malo številčni (v SLO 1000), prepoznavni in nepogrešljivi člani zdravstvenih timov na…

Svetovna zveza fizioterapevtov – WCPT (World Confederation for Physical Therapists) je globalna organizacija, ki je bila ustanovljena 8. septembra 1951. Ta dan zato obeležujemo kot svetovni dan fizioterapije in ga praznujemo od leta 1996. Danes WCPT združuje 117 držav sveta ter šteje več kot 350.000 članov. V Sloveniji smo del te globalizacije preko Združenja fizioterapevtov Slovenije, ki je bilo ustanovljeno leta 1954 (takrat Društvo fizioterapevtov Slovenije). Polnopravni člani  svetovnega združenja smo slovenski fizioterapevti  od leta 1995.

Tudi fizioterapevti v UKC Ljubljana dan za dnem skozi vse leto dokazujejo širši javnosti, kako pomemben poklic opravljajo pri zagotavljanju zdravega staranja prebivalstva oz. pacientov pri optimizaciji funkcionalne neodvisnosti in sposobnosti, ob upoštevanju njihovih telesnih, duševnih in socialnih vidikov bolezni, poškodb ter zdravljenja.

Fizioterapevti so, čeprav malo številčni (v SLO 1000), prepoznavni in nepogrešljivi člani zdravstvenih timov na vseh ravneh zdravstvenega varstva.

Znotraj rehabilitacijskih timov si prizadevajo razvijati, ohranjati in ponovno vzpostavljati delovanje gibalnih funkcij pacientov. Potreba po fizioterapiji v vseh medicinskih področjih jim daje veliko možnosti za nadaljnji razvoj poklica, komunikacijo s pacienti in skupnostjo ter ustvarjalno skrb za zdravje zaposlenih v delovnem okolju. Sodobna fizioterapija se namreč odziva na potrebe pacienta in družbe, njena praksa je podprta z znanstvenimi dokazi, zato tej viziji sledijo tudi v naši največji slovenski bolnišnici.

V UKC Ljubljana fizioterapevti ponosno obeležujejo svoj praznik in se zavedajo svojih kompetenc in odgovornosti, ki jim ga pacienti in zdravstveno osebje priznavajo. Tudi v bodoče se bodo trudili upravičiti doseženo držo ter dvigovati strokovno raven. Ta dan bodo obeležili s prikazom vsebine fizioterapevtovega dela na velikem promocijskem ekranu v glavni avli, nudili bodo izvedbe aktivnih odmorov v zdravstvenih timih, nekatera testiranja za zaposlene.

10.septembra vabijo tudi vse člane Združenja fizioterapevtov Slovenije na tradicionalni pohod na Veliko Planino. Predvsem pa vestno nadaljujejo njihovo delo za vse generacije v smeri letošnjega svetovnega slogana »Dodajmo življenje letom«.

Vse zaposlene v UKC pozivajo, da se ob plakatih letošnjega slogana znotraj klinik ustavijo in dajo možnost misli, da fizioterapevtom ni mar le za paciente in svojce, temveč za vsakega sodelavca v smeri preventivnega delovanja.

Vsem fizioterapevtom iskrene čestitke ob letošnjem Svetovnem dnevu fizioterapije!


Sledite nam