fbpx

Svetovni brezglutenski dan in celiakija kot način življenja

Dogodki

Odstotek populacije je diagnosticiran s celiakijo. V Sloveniji s to diagnozo kar 5000 oseb, letno na novo s celiakijo diagnosticirajo sto otrok. To soboto, 27. septembra, bo v hotelu Austria Trend v …

Odstotek populacije je diagnosticiran s celiakijo. V Sloveniji s to diagnozo kar 5000 oseb, letno na novo s celiakijo diagnosticirajo sto otrok.

To soboto, 27. septembra, bo v hotelu Austria Trend v Ljubljani potekal 1. Svetovni brezglutenski dan v Sloveniji, na katerem se bo zbralo okoli 800 udeležencev, otrok in odraslih s celiakijo, njihovih družinskih članov ter drugih posameznikov, ki so se zaradi boljšega počutja ali zdravstvenih razlogov odločili za brezglutensko dieto. Največje srečanje slovenskih celiakašev organizira vodilni ponudnik brezglutenskih izdelkov podjetje Dr. Schär, ki z aktivnostmi brezglutenskega dneva osvešča o celiakiji, prepoznavanju simptomov in načinu življenja brez glutena.

Udeleženci bodo na Svetovnem brezglutenskem dnevu prisluhnili predavanjema vodilnega strokovnjaka za celiakijo dr. Jerneja Dolinška, dr. med., in Aje Kocuvan Mijatov, mag. dietetičarke, v živo bodo lahko spremljali brezglutenski kuharski šov z Ano Žontar Kristanc, znano kuharico z malih zaslonov. Za udeležence dogodkov bodo pripavljene degustacije brezglutenske hrane in brezglutensko kosilo, za otroke pa bodo vodene ustvarjalne delavnice, v katerih bodo na igriv način spoznavali dieto brez glutena ter jo učili sprejeti kot naravni del svojega življenja.

Brezglutenski-Dan

V Sloveniji je danes okoli 5.000 celiakašev. Med prvimi stotimi v Sloveniji, ki so jim postavili to diagnozo, je bil Tadej Ornik, vodja prodaje za Vzhodno Evropo podjetja Dr. Schär, ki o izkušnjah življenja s to prehransko boleznijo pove iz prve roke: “Pred več kot tridesetimi leti so celiakijo poznali le redki zdravniki. Ker moji simptomi niso bili značilni za to bolezen, sem imel veliko srečo, da jih je prepoznala mariborska pediatrinja in strokovnjakinja za celiakijo dr. Dušanka Micetič Turk, dr. med. Danes je situacija precej drugačna, saj slovenski pediatri zelo dobro poznajo celiakijo in vsako leto odkrijejo okoli 100 otrok s celiakijo.” Poudarja, da je težje oceniti, kako je z diagnostiko pri odraslih, saj te statistike nihče ne spremlja. Ena od ugotovitev je tudi, da danes skorajda ni trgovine, ki ne bi imela v ponudbi vsaj nekaj osnovnih izdelkov brez glutena. “V času, ko so postavili mojo diagnozo, je bila v vsej Sloveniji na voljo le ena trgovina z brezglutenskimi izdelki v Ljubljani, oboleli pa so se pogosto vozili v Gradec in carinikom razlagali o posebnostih svoje diete,” še dodaja Ornik.

Ker se gluten skriva v številnih živilih, kjer jih sicer ne bi pričakovali, zahteva brezglutenska dieta veliko raziskovanja in preverjanja sestavin, pri tem pa je pri otrocih dobrodošla pomoč vrstnikov, ki so se s takšno situacijo že srečali. Čeprav je celiakija bolezen, ki traja vse življenje, dosledna brezglutenska dieta omogoča normalno in zdravo življenje, seveda ob upoštevanju ostalih pravil pravilnega in zdravega prehranjevanja.

Čeprav jo zdravniki obravnavajo kot bolezen, je celiakija način življenja, ki sicer zahteva nekaj več pozornosti in znanja pri prehranjevanju in pripravi hrane, vendar v ničemer ne pomeni nujno slabše kakovosti življenja ali ga drugače otežuje. Tudi mit, da je hrana brez glutena manj okusna, danes ne velja več, saj je z razvojem izdelkov in izbranimi surovinami postala prav tako okusna, kot običajna hrana, celiakašem pa je na voljo cela paleta živil in jedi, ki kljub dieti zagotavljajo užitek pri vsakem obroku. To bo na svetovnem brezglutenskem dnevu v soboto prikazala tudi kuharica Ana Žontar Kristanc, ki bo iz brezglutenskih izdelkov pripravila, kot pravi: »okusne in preproste jedi, ki so primerne za prav vsak dan«.

Celiakija velja za eno najpogostejših kroničnih bolezni razvitega sveta, saj naj bi po ocenah strokovnjakov za njo obolel 1 odstotek populacije. Edini trenutno znani način zdravljenja je stroga doživljenjska dieta brez glutena, pri kateri je potrebno iz prehrane izključiti pšenico, ječmen, oves in rž ter vsa živila, ki vsebujejo ta žita.

Sobotni brezglutenski dan je prvi v Sloveniji, podjetje Dr. Schär jih je doslej izvedlo v Atenah, Sankt Petersburgu, Varšavi, Pragi, Bratislavi, Budimpešti in Milanu, kjer se je na vsakem od dogodkov zbralo okoli 700 udeležencev, ki so tako ali drugače povezani s celiakijo in brezglutensko dieto.


Sledite nam