fbpx

Svet pacientov UKC Ljubljana opozarja na neprimernost financiranja

Dogodki

Svet pacientov UKC Ljubljana opozarja na neprimernost financiranja in s tem vedno večjo podhranjenost UKCL.

UKC Ljubljana

Svet pacientov UKC Ljubljana je na četrtkovi seji ponovno izvolil za svojo predsednico Elizabeto Bobnar Najžer z Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki je to funkcijo že uspešno opravljala v prejšnjem mandatu ter podpredsednico Tatjano Knafeljc z Društva diabetikov Ljubljana.

UKC Ljubljana je še vedno edina bolnišnica, ki ima Svet pacientov kot posvetovalni organ direktorja in s tem najbolje uresničuje načelo »bolnik v središču pozornosti«. Svet pacientov se je seznanil s predstavitvijo programov dela generalnega direktorja mag. Simona Vrhunca, strokovnega direktorja prof. dr. Sergeja Hojkerja, dr. med. ter glavne medicinske sestre Ernestine Kos Grabnar za naslednje mandatno obdobje. Vsi trije so poudarili pomen timskega dela vodstva, varni, kakovostni obravnavi pacientov ter sodelovanje z zaposlenimi.

Ne glede na to, da se vrednosti zdravstvenih storitev že nekaj let manjšajo, UKC Ljubljana ostaja zadnja institucija upanja in zaupanja, v katero sprejemamo hudo bolne iz vse Slovenije in ponovno je vodstvo zagotovilo, da bodo vsi pacienti kakovostno oskrbljeni. Svet pacientov se ne strinja z zniževanjem sredstev za delo in oskrbo, saj to lahko neposredno vpliva na slabšo oskrbo obravnavanih bolnikov. Posledica vsakoletnega jemanja sredstev pa je tudi vedno bolj stara oprema in nezmožnost, da bi poskrbeli za nujne nadomestitve izrabljenih aparatur ter vlaganja v investicijsko vzdrževanje, pa tudi vedno manjšega financiranja v izobraževanje lastnih kadrov.

V razpravi so opozorili še na daljšanje čakalnih dob, ki so posledica vsega naštetega in tudi omejenega zaposlovanja nujno potrebnih kadrov, tako zdravnikov kot medicinskih sester. UKC Ljubljana tako že deluje na robu svojih finančnih in kadrovskih zmogljivosti, kar nas sili v nemogoč položaj, je opozoril strokovni direktor, prof. dr. Sergej Hojker.

Namesto tega naj država pravično uredi prihodke iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter prerazporedi prihodke iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, da se bodo ti vrnili v zdravstvo. Na to temo so se vsi strinjali, da se v začetku jeseni organizira okroglo mizo na temo sistem financiranja v zdravstvu, na katero bodo povabljeni predstavniki Ministrstva za zdravje in ZZZS.

Vir: UKCL


Sledite nam