Suha koža – skrita nevarnost poletja

anonimni uporabnik, 24. julij 2017
Ostalo

Ali poznate problematiko suhe kože ter veste, kakšno nego zahteva? Preprečite dodatno draženje in poškodbe …

Ali poznate problematiko suhe kože ter veste, kakšno nego zahteva?

Preprečite dodatno draženje in poškodbe, spoznajte njeno problematiko in pravilno nego.

Kako prepoznati suho kožo

Suha koža je problem vseh generacij, ki se poskuša odpraviti že več let. Čeprav je na prvi pogled izraz poznan vsem, zdravnica dermatologinja Milica Marković poudarja, da suha koža predstavlja zapleten fenomen, ki je stalno predmet številnih raziskav, zato nam je problematiko suhe kože približala tako, da je navedla posledice nepravilne nege ter pojasnila, kaj vse obsega ustrezna nega.

Faktorja, ki kožo najbolj izsušita in poškodujeta, sta kombinacija hladnega zraka in gretja pozimi ter prekomerno izpostavljanje soncu poleti. Čeprav suha in občutljiva koža potrebuje ustrezno nego skozi vse leto, je poletje obdobje, v katerem se problemu suhe kože namenja posebna pozornost. To je tisti znani občutek zategovanja, ki mu sledijo rdečica, hrapavost, luščenje in izsušenost.

Dr. Marković navaja, da največje izzive pri ohranjanju navlaženosti kože na eni strani predstavlja vloga genetike, na drugi pa vremenske razmere. Poleg tega je suha koža lahko posledica nepravilne prehrane. Vsi ti dejavniki vodijo do izsuševanja in draženja, povzročajo izgubo prožnosti ter v končni fazi slabšajo zdravje in videz kože. Vendar dermatologinja Milica Marković poudarja, da je občutljivo in suho kožo s pravilno nego mogoče pripeljati do stanja uravnotežene navlaženosti.

Problematika suhe kože

Izraz suha koža opisuje zgornjo plast kože, ki ji primanjkuje vlage in naravnih maščob, tj. lipidov, poleg pri mastnem in mešanem, pa se pojavlja tudi pri osnovnem tipu kože. Pri mladi koži je pH najpogosteje blizu 7, šele po vstopu v puberteto in delovanju žlez lojnic koža začne dosegati optimalni pH, ki znaša od 4.5 do 6.2.

Lipidi na koži delujejo kot zaščitni ovoj ter predstavljajo pregrado za različne bakterije in viruse, njihovo pomanjkanje vodi do hrapave, grobe in luskaste kože brez sijaja. Osebe, ki trpijo zaradi izsušene kože, dobro poznajo ta izraz in posledici, ki ga prinaša; pekoč občutek in zategovanje. Pomembno je poudariti, da ni nujno, da sta suha koža in izsušena koža vedno medsebojno povezana izraza, saj je lahko tudi mastna koža izsušena.

„Najbolj površinske plasti kože vsebujejo do 30 % vode, zato je ohranjanje navlaženosti pomembno tako zaradi zdravja kot zaradi same lepote kože. Prav tako je dobro navlažena koža manj občutljiva in učinkoviteje opravlja svoje zaščitne vloge.” – Milica Marković, dr. med.

Najpogostejše napake pri negi suhe kože

Ne glede na dobro znane posledice izpostavljanja soncu in druge nevarnosti poletja, samo redki izvajajo pravilno nego, večina pa ni seznanjena z dolgoročnimi posledicami, ki jih prinaša neustrezna nega suhe kože.

„Najpogostejši dvom, povezan s suho kožo, je vloga same vode pri obnavljanju navlaženosti kože. Z izjemo pitja, uporaba vode v obliki tuširanja, kopanja ali daljšega plavanja med dopustom, kožo izsušuje. Zaradi tega je zelo pomembno ukrepanje neposredno po kopanju in umivanju, saj je že v naslednjih nekaj minutah potreben nanos vlažilne kreme.” – Milica Marković, dr. med.

Dr. Marković poudarja tudi napake, ki se pojavljajo pri izbiri izdelkov za nego suhe kože.

„Uporaba čistilnih sredstev, ki so namenjena mastni koži ali vsebujejo mentol, alkohol, salicilno kislino, evkaliptus, meto ter dišave, lahko vodi do občutljivosti suhe kože, še posebej na koži obraza. Posebna previdnost je potrebna tudi pri uporabi korektivnih ličil, kot so pudri, rdečila in drugi praškasti dekorativni kozmetični pripravki. Če nimajo oznake, da so namenjeni občutljivi koži, lahko povzročijo dodatno izsušenost in občutljivost. Prav tako je nanašanje pilingov, mask, ki izsušujejo, in drugih abrazivnih sredstev popolnoma nepriporočljivo za nego suhe kože.”

Pravilna nega suhe kože

Redno vlaženje – odgovor na navedene težave! Poleg notranje hidracije in vsakodnevnega vnosa najmanj 1,5 l tekočine je pomembno, da se koža navlaži tudi z zunanje strani.

„Vedno si je treba zapomniti, da pravilno nego najprej predstavlja umivanje z ustreznim neagresivnim čistilnim sredstvom, namenjenim občutljivi koži, ali z micelarno vodico, in šele nato vlaženje s kremo. Poleg tega se priporoča še dodatna visoka ali zelo visoka zaščita pred soncem.” – Milica Marković, dr. med.

Glede na značilnosti suhe kože je pomembno tudi izogibanje izdelkom na osnovi agresivnih sestavin in osredotočanje na tiste, ki vsebujejo pomirjajoče in vlažilne sestavine ter tiste, ki kožo obnavljajo in celijo. Priporoča se uporaba izdelkov, ki vsebujejo ceramide, karitejevo maslo, jojobino olje in sončnična semena. Prav tako je izjemno pomembno izbrati nego, ki vsebuje hialuronsko kislino. Gre za snov, ki je naravno prisotna v našem telesu, predvsem v vezivnem tkivu in sklepih, njena najpomembnejša sposobnost pa je vezava vode.

Vloga hialuronske kisline pri negi suhe kože

Zaradi svoje sposobnosti, s katero shrani količino vode, ki je 1000-krat večja od njene teže, je hialuronska kislina izredno pomemben zaveznik pri negi suhe kože. Je najmočnejše vlažilno sredstvo, kar jih pozna znanost ter je zato tudi zelo zaželena sestavina vlažilnih krem. Zaradi tega razloga se priporoča izbira tiste nege, ki v svoji sestavi vsebuje vlažilna sredstva, kot so hialuronska kislina, glicerin in antioksidanti, ki kožo ščitijo pred zunanjimi vplivi.

„Hialuronska kislina, ki se pridobi od zunaj, se v primerjavi z lastno hialuronsko kislino razgradi hitreje, tako da je njena vsakodnevna uporaba obvezna točka do cilja ohranjanja navlaženosti in učinka pomlajevanja kože. Dodatek hialuronske kisline v kremi je posebno pomemben pri intenzivnem zunanjem onesnaževanju in neugodnih podnebnih razmerah, kot so močni vetrovi, suh zrak ali močno sonce.” – Milica Marković, dr. med.

Mixa Hyalurogel Light je krema, ki svojo moč v boju proti suhi koži pridobiva prav iz teh sestavin. Učinkovita 24-urna navlaženost z lahkotno teksturo brez puščanja mastnih sledi je to, kar si vaša koža želi za brezskrbno poletje, zato ji ne pozabite nuditi nege, ki si jo zasluži!

https://www.youtube.com/watch?v=RHO1FMawrrE

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 16:29
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close