fbpx

Strokovnjak za estetsko kirurgijo mr. sc. Vladimir Borić, del ekipe Poliklinike IMED

Lepota, Novice, Zanimivo

Mr. sc. Vladimir Borić, eden vodilnih estetskih strokovnjakov na Hrvaškem vas pričakuje na estetskem posvetu

Poliklinika IMED s ponosom predstavlja novega člana ekipe IMED, mr. sc. Vladimira Borića, specialista za maksilofacialno kirurgijo in vodjo oddelka za estetsko kirurgijo na Polikliniki IMED.

Mr. sc. Vladimir Borić je eden vodilnih strokovnjakov za estetsko kirurgijo na Hrvaškem. Izobrazbo je pridobival na različnih koncih sveta od ZDA, Iraka in Francije do Hrvaške. Svoje izkušnje nadgrajuje že 25 let, njegov poklicni uspeh in predanost karieri pa potrjujejo številna priznanja in zadovoljni pacienti.

Od januarja 2018 Vladimir Borić sodeluje s Polikliniko IMED kot vodja oddelka za estetsko kirurgijo s ciljem, da s sinergijskim delovanjem strankam zagotovi vrhunske storitve najvišje kakovosti.

Več o estetskih posegih, ki jih lahko opravite na Polikliniki IMED

Estetsko kirurgijo delimo na dve osnovni področji:

  • operacije pomlajevanja,
  • operacije preoblikovanja obraza in telesa.

Operacije pomlajevanja

Na obrazu so najbolj zaželene operacije pomlajevanja: face lifting, dvig vek, dermoabrazija. Ker face lifting zajema predvsem obraz in vrat, sta posebej na voljo tudi operacija pomlajevanja čela (t. i. lifting čela in obrvi) in operacija dviga lic. Včasih učinek pomlajevanja dosežemo s kombiniranjem različnih posegov, kar je odvisno od področij, ki jih želi pacient popraviti.

Operacije pomlajevanja se praviloma izvedejo ob minimalnih brazgotinah, ki so, če je le mogoče, na skritih mestih, npr. na lasišču, znotraj naravnih pregibov, za uhlji ipd. Uporablja se kombinirana anestezija (lokalna in intravenozna). Glede na obseg lahko operacija traja do dve uri, okrevanje v smislu ponovnega opravljanja vsakodnevnih dejavnosti in druženja pa traja teden do deset dni. Rezultat operacije je takrat že viden, upoštevati pa je treba, da bo do manjših sprememb prihajalo še nekaj mesecev po posegu.

Med operacijami obraza so najpogostejše korekcija nosu – rinoplastika, uhljev – otoplastika in brade (mentoplastika – povečanje brade ali genioplastika – odstranitev dela kosti s spodnje čeljusti za pomanjšanje brade). Poleg omenjenih danes opravljamo tudi zapletenejše operacije obraznih kosti, predvsem zgornje in spodnje čeljusti, s čimer popravimo ravnovesje obraza, ter relativno preproste operacije povečanja ličnih kosti. Operativni popravki čeljusti se praviloma opravijo v sodelovanju z zobozdravniki oz. ortodonti, saj taki popravki vplivajo na zobni ugriz.

Rinoplastika in korekcija čeljusti sta tipični primer operacij, ki niso le estetske, temveč so tudi koristne, saj anatomska oblika nosu oz. čeljusti omogoča optimalno funkcijo dihanja oz. žvečenja.

Operacije preoblikovanja obraza in telesa

Lepotne operacije telesa se nanašajo na korekcije prsi in trebuha. Z njimi odpravljamo posledice izgube elastičnosti kože, povešanja vezivnega tkiva, konstitucije, drastičnega hujšanja oz. nosečnosti.

Tovrstne posege delimo na tri skupine: korekcija prsi oz. mamaplastika, korekcija trebušne stene oz. abdominoplastika in liposukcija, s katero odpravljamo celulit in preoblikujemo dele telesa, na katerih se kopičijo obloge maščobnega tkiva.

Povečanje prsi (avgmentacijska mamaplastika) se opravi z rezi, skritimi pod pazduhami, nizko na spodnji polovici dojke ali – danes najpogosteje – periareolarno, torej na spodnjem robu obarvanega kolobarja okoli bradavice (areole). Za povečanje se uporabljajo vsadki, praviloma izdelani iz silikonske ovojnice in napolnjeni bodisi s silikonskim gelom ali s fiziološko raztopino. Nadvse pomembno je, da se pacientka natančno pouči o vrstah vsadkov, implikacijah, povezanih z vstavitvijo tujka, možnih zapletih in pooperativnem spremljanju ter trajnosti vsadka.

Najnujnejše okrevanje traja teden dni, mesec dni pa se priporoča izogibanje večjim telesnim naporom. Rezultati so vidni takoj, dokončno pa se prsi oblikujejo nekaj mesecev po operaciji.

Dvig (mastopeksija) in zmanjšanje prsi (redukcijska mamaplastika) sta zapletenejša posega, ki puščata večje brazgotine, ki pa so praviloma manj moteče kot prvotna težava, zaradi katere se ženske odločijo za operacijo. To še posebej velja glede zmanjšanja prsi, saj velike, hipertrofične dojke pomembno obremenjujejo hrbtenico; zato ta operacija velja tako za estetsko kot tudi za zdravstveno koristno.

Abdominoplastika je lahko »minimalna«, če so težave le pod popkom, in celostna, če so težave prisotne po celotni trebušni steni. Poleg kože in maščobnega tkiva je v okviru abdominoplastike pogosto treba okrepiti tudi mišice trebušne stene. Okrevanje traja od deset do štirinajst dni, šest tednov pa se je treba izogibati težjim telesnim naporom.

Liposukcija je sodobna estetska metoda za odstranjevanje celulita s pomočjo minimalnih rezov in tankih cevčic, ki z negativnim tlakom izsesajo maščobno tkivo ter tako preoblikujejo posamezne dele telesa. Liposukcija ni nadomestek za hujšanje, saj je količina odstranjenega tkiva omejena. Najboljše rezultate dosežemo na bokih, nad koleni, na kolenih, gležnjih, spodnjem delu trebuha in na ledvenem predelu. Okrevanje traja od štiri do sedem dni. Učinek je viden takoj, končni rezultati pa se pokažejo po dveh do treh mesecih.

Več o postopkih si lahko pogledate na spletni strani Poliklinike IMED.

 


Sledite nam