fbpx

Stresne motnje

Bolezni, Zanimivo, Zdravje

Posttravmatična stresna motnja je motnja zaradi travmatičnega dogodka, pojavi se več mesecev ali let po dogodku.

Stresne motnje se pojavijo v obliki akutne stresne motnje ali posttravmatske stresne motnje. Posttravmatična stresna motnja je motnja zaradi travmatskega dogodka in se pojavlja več mesecev ali let po travmatičnem dogodku. Akutna stresna motnja je podobna posttravmatski stresni motnji, vendar se začne v 4 tednih po travmatičnem dogodku in traja le 2 do 4 tedne.

Vzrok bolezni

Stresne motnje so posledica izpostavljenosti stresorju (travmatskemu dejavniku). Lahko so nesreče, naravne in vojne katastrofe, kriminalni dogodki, posilstva, terorizem, soočenje s smrtnimi prizori in številni drugi dejavniki.

Simptomi

  • Akutno stresno motnjo spremlja občutek odtujitve in izguba čustvenega odziva, zmanjšana zavest o okolju, občutek vztrajnosti in nezmožnost pomnjenja pomembnega dela travmatičnega dogodka.
  • Posttravmatska stresna motnja se kaže v izrednem strahu, občutkih nemoči, morami, neželenim spominjanjem na travmatičen dogodek, čustveni otopelosti, nezanimanjem za vsakodnevne dejavnosti in občutku krivde, zaradi svojih dejanj med dogodkom.

Diagnoza

Diagnoza temelji na simptomih in psihiatričnem pregledu.

Napoved bolezni

Posttravmatska stresna motnja zahteva dolgotrajno zdravljenje in ima v primerjavi z akutno stresno motnjo slabšo napoved.

Zdravljenje

Ljudje, ki trpijo zaradi akutne stresne motnje, po navadi ozdravijo, ko se sprijaznijo in prebolijo travmatični dogodek in položaj. Če je potreba po zdravljenju, vključuje terapijo z zdravili (anksiolitiki) in psihološko podporo. Zdravljenje posttravmatske stresne motnje vključuje vedenjsko terapijo, zdravila (anksiolitike, hipnotike, antidepresive) in psihoterapijo.

Anonimni posvet na forumih portala Med.Over.Net

V kolikor se srečujete s katerim od simptomov, lahko za nasvet ali mnenje brezplačno in anonimno povprašate strokovne moderatorje v zdravstveni posvetovalnici portala Med.Over.Net.:
Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije ,
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt in
Sabina Gombač, univ. dipl. soc. ped., dipl. integrativna psihoterapevtka.

 

 


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?