fbpx

Strdek kot dejavnik tveganja za srčno in možgansko kap

Bolezni, Zanimivo, Zdravje, Zdravje in bolezni

Študije so pokazale, da imajo visoki in debeli moški petkrat večje tveganje za nastanek tromboze v primerjavi z …

Tromb ali krvni strdek je eden od vzrokov za srčno ali ishemično kap. Z zamašitvijo krvnih žil v srcu ali možganih pride do motenj pretoka krvi in zmanjšane oskrbe krvi s kisikom in hranljivimi snovmi. Brez kisika celice ne morejo delovati in začnejo odmirati. Po statističnih podatkih so žilne bolezni največji sovražnik sodobnega človeka. Srčna in možganska kap sta tretji največji vzrok za smrtnost v svetu in pri nas. Po ocenah pa naj bi do leta 2020 postala najpogostejša vzroka za smrtnost.

Dejavniki tveganja za nastanek krvnih strdkov

S preučevanjem krvnih strdkov in njihovega vpliva na razvoj bolezni so se ukvarjali številni znanstveniki. Tako so odkrili številne dejavnike, ki vplivajo na nastanek trombov, kar lahko pomaga pri preprečevanju srčne in možganske kapi. Med dejavnike tveganja štejemo zmanjšan pretok krvi, debelost, nezmožnost gibanja, kajenje, jemanje peroralnih kontraceptivov, nedavni kirurški posegi in prisotnost krvnih strdkov pri družinskih članih.

Holin, ki je prisoten v mesu, ribah in jajcih, lahko skupaj s črevesnimi bakterijami poveča tveganje za nastanek strdkov. Prav tako tudi alkohol pomembno vpliva na nastanek strdkov in posledično na srčno in možgansko kap. Uživanje majhnih količin alkohola vpliva na zmanjšanje fibrinogena, beljakovine, ki je ključna za nastanek strdkov, medtem ko pretirano uživanja alkohola lahko pripelje do povišanja krvnega tlaka in s tem povečanja tveganja za srčno in možgansko kap.  Nizka koncentracija železa v krvi prav tako predstavlja večje tveganje za nastanek strdkov.

Študije so pokazale, da imajo visoki in debeli moški petkrat večje tveganje za nastanek tromboze v primerjavi z moškimi nizke rasti in normalno telesno težo. Povečana tvorba trombov je včasih povezana s trombocitemijo in kongestivno miokardno boleznijo, ki srcu preprečuje učinkovito črpanje krvi. Na žalost v veliko primerih še ni jasnega vzroka za trombozo.

 Ali lahko preprečimo nastanek strdkov ter srčne in možganske kapi?

Ne glede na to, da na nastanek te bolezni vplivajo dedni dejavniki, lahko z zdravim načinom življenja in spremembo življenjskih navad pozitivno vplivamo na pojav bolezni.

Jejte raznoliko hrano s čim manj nasičenimi maščobami. Svojo prehrano obogatite z ribami, vlakninami ter svežim sadjem in zelenjavo. Živila, bogata z vitamini in minerali, zlasti vitaminom E in magnezijem, delujejo kot naravni antikoagulansi.

Nekateri strokovnjaki menijo, da lahko nastanek strdkov preprečite z uživanjem zdravilnih zelišč, kot so kajenska paprika, ingver in ginko, ki delujejo na fibrin, beljakovino, ki vpliva na nastanek strdkov. Z redno telesno dejavnostjo pospešite krvni obtok, vplivate pa tudi na znižanje telesne teže. Nekateri zdravniki, osebam s povečanim tveganjem za strjevanje krvi, priporočajo preventivno jemanje acetsalicilne kisline (Aspirin). Pomembno je, da se za jemanje ne odločate sami, temveč se prej posvetujete z izbranim zdravnikom.


Sledite nam