fbpx

Stopnja preživetja otrok, obolelih za rakom v razvitih državah 80-odstotna, v državah v razvoju pa le 10-odstotna

Novice, Obvestila, Otroški svet, Zanimivo

Nujni so ukrepi za postavitev po robu raku med otroki, obolelimi za popolnoma ozdravljivimi vrstami raka.

Sandoz je danes objavil širitev pilotnega projekta, ki ga izvaja v sodelovanju z vodilno svetovno dobrodelno organizacijo World Child Cancer in katerega cilj je izboljšati dostop do zdravljenja in zvišati stopnjo preživetja otrok z rakom v štirih državah v razvoju.

Jon Rosser, izvršni direktor organizacije World Child Cancer, je povedal: »Preprosto nesprejemljivo je, da so možnosti preživetja otrok z rakom tako zelo odvisne od geografskega prostora. Medtem ko v razvitih državah danes preživi 80 odstotkov otrok z rakom, je stopnja preživetja v državah v razvoju še vedno samo okrog 10 odstotkov. Organizacija World Child Cancer si prizadeva to spremeniti – v naših programih lahko stopnjo preživetja povišamo na okrog 60 odstotkov.«

»Zelo se veselimo širitve sodelovanja s Sandozom, saj nam bo pomagala preprečiti, da bi tako veliko število otrok umrlo brez postavljene diagnoze in brez učinkovitih zdravil za lajšanje bolečin. Prepričani smo, da si vsi otroci, ne glede na to, kje živijo, zaslužijo več,« je še dodal.

Sporazum temelji na že vpeljanem sodelovanju z organizacijo World Child Cancer na Filipinih, kjer Sandoz financira potrebna usposabljanja osebja in pomaga otrokom omogočiti dostop do diagnoze in posledično ustreznega zdravljenja. Zdaj širi to sodelovanje na tri dodatne države na treh celinah: Gano, Mehiko in Burmo.

Ti posebni projekti so bili izbrani zaradi resnosti razmer v omenjenih štirih regijah: v vseh štirih vsako leto zboli za rakom približno 6000 otrok, vendar diagnozo postavijo v samo približno 20 odstotkih primerov, še manj obolelih pa je deležnih učinkovitega zdravljenja.

Peter Stenico, vodja Onkologije v Sandozu, pravi: »Ti projekti bodo vključevali enostavne, pragmatične ukrepe, s katerimi se bomo postavili po robu raku tam, kjer je najbolj ranljiv: med otroki, obolelimi za vrstami raka, ki so pogosto popolnoma ozdravljive. Prepričani smo, da lahko skupaj z organizacijo World Child Cancer konkretno prispevamo k izboljšanju standarda zdravljenja otrok v teh državah in v končni fazi zvišamo stopnjo preživetja.«

Razširjeno partnerstvo poudarja Sandozovo zavezo, da skupaj s ključnimi deležniki po vsem svetu širi dostop do zdravstvenega varstva. Naše sodelovanje z organizacijo World Child Cancer kot ciljno usmerjeni človekoljubni projekt dopolnjuje širša prizadevanja Novartisove družbene odgovornosti v številnih državah z nižjimi prihodki.

 

O organizaciji World Child Cancer

Organizacija World Child Cancer pomaga otrokom, obolelim za rakom, omogočiti dostop do diagnoze, zdravljenja in podpore v državah v razvoju, kjer so možnosti za preživetje lahko tudi   pičlih 10 odstotkov v primerjavi z 80 odstotki v razvitem svetu. V ta namen sklepa organizacija World Child Cancer partnerstva z zdravniki in medicinskimi sestrami v bolnišnicah v razvitem svetu, ki  nudijo usposabljanje in mentorstvo zdravnikom v državah v razvoju. Organizacija pomaga tudi pri stroških prevoza, hrane in nastanitve in s tem zadovoljuje širše potrebe družin, ki imajo otroka z rakom. Programi organizacije World Child Cancer se izvajajo v nekaterih najrevnejših krajih sveta. Lani je organizacija pomagala 5.500 otrokom, vendar ob približno 200.000 nepotrebnih smrtih vsako leto na tem področju ostaja še veliko dela.

 

 


Sledite nam