fbpx

Stevia – naravno sladilo brez kalorij

Novice

Največkrat se Stevia uporablja kot sladilo. Ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti.

steviaStevia (latinsko Stevia rebaudiana) je rastlina, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki. Njene sveže ali posušene liste že stoletja uporabljajo za sladilo. Indijanci Guarani jo imenujejo “kaa-he-e”, kar v njihovem jeziku pomeni sladka zel. Stevia je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah pa tudi do 90 cm. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi, mesnatimi listi. Liste Stevie pobirajo v začetku cvetenja, ko je najslajša.

Največkrat se Stevia uporablja kot sladilo. Ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti. Njen glikemični indeks (GI) je nič. Glavna sestavina so steviolni glukozidi (rebaudiozid in steviozid ), ki rastlini dajejo sladek okus. Listi so 30 do 45-krat bolj sladki od sladkorja, ekstrahirano sladilo pa je kar 250 do 400-krat slajše od sladkorja. Uporaba Stevie je najbolj razširjena v Južni Ameriki, na Kitajskem in Japonskem.

Sladilo je primerno za diabetike, saj gre za prvo naravno sladilo, ki nima energijske vrednosti in ob zaužitju ne vpliva na porast krvnega sladkorja. Stevia ne karamelizira, ni kancerogena, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov. Zaradi ničelnega glikemičnega indeksa ne povečuje želje po sladkem, zato lahko ob priboljšku (sladici s Stevio) uživamo ne da bi pri tem sprožili verižno reakcijo ponavljajočega poseganja po slaščicah. Zaradi te lastnosti jo lahko koristno uporabimo pri redukciji telesne teže.

   
      

V nekaterih receptih sladkorja žal ne moremo preprosto zamenjati s Stevio, saj pri pripravi jedi nima enakih karakteristik kot sladkor (penasto vmešana jajca za biskvit, karamelizacija,…). Priprava slaščic s Stevio ni nemogoča, potrebuje pa prilagoditev receptov. Lahko pa jo enostavno zamenjamo za slajenje tekočin (kava, čaj, kompot,…).

Stevio uporabljajo tudi v zobnih pastah in ustni vodi, ne le kot nadomestek drugim sladilom temveč tudi zaradi njenega dokazanega antibakterijskega delovanja.

Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinični dietetik

Oglasno sporočilo


Sledite nam