Ste vedeli, da žirafe rastejo vse življenje?

Žirafe živijo do 25 let in prav toliko časa tudi rastejo. Prvi dve leti je rast zelo intenzivna, nato se upočasni. Takoj po rojstvu lahko zrastejo tudi do 7 centimetrov na mesec.

Ljubiteljice akacij

V naravi se žirafe najpogosteje hranijo z listi akacije, a jedo tudi drugo rastlinsko hrano. Samice so pri hrani bolj izbirčne od samcev, saj izbirajo predvsem rastline z visoko hranljivo vrednostjo. Da se lahko hrani z listi akacijevih dreves, žirafa potrebuje več kot le dolg vrat, saj so drevesa ne le visoka, ampak tudi zelo trnjeva. Trnje žirafa zdrobi z močnimi kočniki, ima pa tudi zelo gosto slino in gibčen jezik, ki je s 45 cm eden najdaljših v živalskem kraljestvu. Ko pijejo, morajo žirafe poklekniti na prednje noge ali se razkoračiti, da z glavo dosežejo vodo.

Padec z dveh metrov

Žirafe so družabne živali, živijo v skupinah, ki so lahko zelo različne po sestavi in številčnosti. Samci zapustijo svoje matere pri približno 3 letih in včasih potujejo v skupini z drugimi samci ter iščejo godne samice. Parijo se vse leto, z vrhuncem paritve v deževni dobi.

Samica je breja 15 mesecev in skoti enega mladiča. Ker kotijo stoje, začne žirafji mladič življenje s padcem z 2 metrov, z glavo in sprednjimi nogami naprej, pri čemer se tudi pretrga popkovina.

Samice so skrbne in pogumne mame. S kopiti branijo mladiča pred plenilci, kot so levi, leopardi, hijene in hijenski psi. Vendar kljub temu v naravi v prvem letu pogine skoraj 60 % mladičev.

Pregovori o žirafah

–   Ne uči žirafe teči. (bantujski)
   Bog je dal žirafi dolg vrat zato, da mu ni bilo treba upogniti palme. (arabski)
   Nosorog in žirafa ne moreta doseči enako visokih listov, toda skupaj lahko popolnoma osmukata drevo. (afriški)

Žirafi Rastka in Cvetka si lahko ogledate v Živalskem vrtu Ljubljana, na programu Srečaj svojo NAJ žival pa ju lahko spoznate tudi čisto od blizu.

Najslajša enciklopedija o živalih

Če so tudi vaši otroci vedoželjni in radi spoznavajo živali, zagotovo poznate najslajšo enciklopedijo o živalih Životinjsko carstvo. Skupaj s sličicami jo v Krašu, v prepoznavno embalažo, zavijajo že od petdesetih let prejšnjega stoletja. Čeprav se je album tekom desetletij večkrat spreminjal, je obdržal prvotno idejo izobraževanja o živalih ter nagrajevanja zvestih potrošnikov. S sladkim zapolnjevanjem albuma, ki vsakemu prinese zasluženo nagrado – sladek paket Kraševih izdelkov – so tako odraščale številne generacije. Ljubezen do živali se, skupaj s sladkimi užitki, tako prenaša iz generacije v generacijo.

 

Ste vedeli?
S sličicami Životinjsko carstvo se še vedno napolni okoli 20 albumov vsak dan.

 

Letošnjo jesen ima sladkanje s čokoladicami in odkrivanje živalskega sveta tudi dobrodelno noto. V času od 1. 9. do 30. 9. 2018 bodo tako del sredstev od vsakega prodanega izdelka Životinjsko carstvo namenili Živalskemu vrtu Ljubljana, za pomoč pri projektih za ohranitev risa v Sloveniji.

 

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
19.03.2024 ob 11:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close