fbpx

Ste pri starih starših opazili pozabljivost, zmedenost, težave s spominom?

Bolezni, Kam po pomoč, Odnosi v družini, Zanimivo

Sproščen klepet nanese tudi na temo bolezni in spremljajoče posledice, predvsem za starejše sorodnike in prijatelje.

Velikonočni prazniki so bili priložnost, ko ste se ponovno srečali in pogovarjali s starimi starši. Ste pri njih opazili pozabljivost, zmedenost, težave s spominom?

Prazniki in podaljšani konec tedna, veliko hrane in srečanja s starši, starimi starši ter prijatelji. Sproščen klepet nanese tudi na temo bolezni in spremljajoče posledice, predvsem za starejše sorodnike in prijatelje.

Strokovna obravnava starejših, tudi na domu

Živimo v času, ko veliko starejših zaradi bolezni in starosti potrebuje občasno pomoč. Osebna higiena in umivanje, gospodinjska opravila, nakupi v trgovini in podobno. Starejše osebe z kroničnimi boleznimi kot popuščanje srca, kronična obstruktivna pljučna bolezen, hipetenzija, diabetes in podobne bolezni, potrebujejo dodatno strokovno obravnavo.

V ta namen je organiziranih vedno več referenčnih ambulant v sklopu primarnega zdravstvenega varstva in v zdravstvenih domovih. Prav tako  so v pomoč patronažne medicinske sestre, ki pridejo po naročilu zdravnika.

Starejše osebe s kroničnimi boleznimi, ki živijo doma, poleg občasne pomoči na domu, potrebujejo tudi strokovno obravnavo in strokovno zdravstveno nego na domu, ki jo izvaja diplomirana medicinska sestra.

Zdravstvena nega na domu je relativno nova zdravstvena dejavnost v Sloveniji. Žal je samoplačniška, vendar nujno potrebna. Zagotavljan natančno spremljanje kronične bolezni na dnevni, tedenski ali mesečni bazi, opravljanje potrebnih meritev, predvsem spremljati psihofizično stanje starejše osebe, kot pozabljanje, težave s spominom, demenca. To je zelo pomembno.

Bolj kot se starejša oseba in domači zavedajo pomena umske aktivnosti, manj možnosti je, da do teh težav sploh pride.

Ljudje smo socialna bitja, potrebujemo druženja, pogovor, fizično aktivnost in nikakor ne smemo pozabiti na umsko aktivnost, še posebej v starejših letih. Ker so domači zelo zaposleni in imajo kronično pomanjkanje časa, mogoče tega pravočasno ne opazijo. V kolikor starejši imajo težave s pozabljanjem, zmedenostjo in s spominom, jih radi prikrivajo, ker se lahko počutijo prizadete, nesprejete, celo odrinjene od družine in prijateljev.

starejsi_odrasli_otroci

Komunikacija se pri starejših spremeni

Komunikacija in sam način govora, navezovanje stikov, se v starosti nekoliko spremeni. Starejša oseba potrebuje več časa, da najde ustrezno besedo za zaključek stavka, slabše sliši in vidi.

Zelo radi govorijo o preteklosti, vsega se do potankost spomnijo. Težko pa se spomnijo, kaj so počeli nekaj dni nazaj ali včeraj.

Za konstruktiven pogovor se je potrebno starejši osebi prilagoditi, ji prisluhniti, si vzeti čas in se pogovarjati o temi, ki ji je blizu in znana. Dobiti morajo priložnost, da izrazijo svoje mnenje, povedo svoje občutke, vključijo druga čutila in nikakor ne smejo biti socialno izolirani.

Starejši so polni modrosti, potrpežljivosti in znanja, ki mlajšim lahko še kako pride prav. Ko to delijo, se počutijo koristne in sprejete. Starejši potrebujejo umsko in fizično aktivnost, konstruktiven pogovor, spodbujanje miselnih procesov in različne miselne igre, kot je naprimer, skupno pregledovanje družinskih albumov in izdelava družinskega drevesa.

Kaj narediti, ko starejša oseba ne more živeti sama

Zaradi kronične ali kratkotrajne bolezni, poslabšanja zdravstvenega stanja, uporabe različnih pripomočkov za gibanje in pozabljivosti, starejši ne morejo živeti samostojno. To je lahko trajno ali začasno.

Kaj narediti? Na koga se obrniti, da je za starejšo osebo na njegovem domu poskrbljeno, ostali družinski člani pa z manjšimi prilagoditvami živijo normalno življenje.

Najprej je potrebno poskrbeti za varnost in normalno življenje, če je možno z dodatno laično pomočjo in strokovno zdravstveno nego na domu. Potrebna je dobra organizacija, nadzor in dogovor ter konstantna komunikacija s svojci. V kolikor se izkaže, da to ni možno, se je potrebno prilagoditi in pogovoriti o drugih možnostih. Ena izmed njih je selitev v ustanovo, kjer imajo 24 urni nadzor.

Obstaja tudi način, da oseba ob primerni strokovni oskrbi ostane doma. Izkušnje strokovnjakov kažejo, da se pri kroničnih bolnikih, kjer je prisotna pozabljivost, zmedenost in včasih tudi blage kogntivne spremembe, lahko uredi normalno življenje na domu. Na začetku je veliko dela, potrpežljivosti in sodelovanja, po 2-3 tednih stvari stečejo normalno.

medicinska_sestra_posvet

Potrebna je dobra organizacija in sodelovanje svojcev, diplomirane medicinske sestre in ostalih strokovnih sodelavcev. Vsekakor se je treba prilagoditi starejši osebi, jo celostno obravnavati, z njo imeti spoštljiv in dostojen odnos. Vendar je vredno, saj je človek vedno na prvem mestu in najbolj pomemben.

Svetlana Novak, dipl. med. sestra
Strokovna zdravstvena nega in oskrba na domu
www.drugaasistenca.si

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.


Sledite nam