fbpx

Ste opraskali parket?

Zanimivo

Kvalitetno položen parket lahko zdrži desetletja, k čemur lahko pripomoremo tudi z ustreznim vzdrževanjem.

Kvalitetno položen parket lahko zdrži desetletja, k čemur lahko pripomoremo tudi z ustreznim vzdrževanjem. A kaj storiti, ko se parket obrabi? Ko pobledi zaradi starosti? Je parket mogoče obnoviti? Je mogoče popraviti poškodbe od udarcev in zapolniti razpoke? Odgovori vas bodo presenetili, saj ima parket devet mačjih življenj.

Kaj določa življenjsko dobo parketa?

Naša življenjska doba je odvisna malo od genov, malo pa od tega, kako zdravo živimo. Podobno je tudi življenjska doba parketa odvisna tako od vrste lesa kot od vzdrževanja.

Najpomembnejša je vrsta lesa

Vsi smo že slišali za mehko smreko in trd hrast. Za najtrši les velja oljka, zraven pa prištevamo tudi bukev, jesen, javor in oreh. Drevesna vrsta je dober porok trdnosti, vendar k temu veliko prispeva tudi, v kakšnih razmerah je drevo raslo. V hladnejši klimi les raste počasneje, zato je bolj gost in trden. Tako je na primer nižinska smreka veliko mehkejša od gorske smreke.

A trdnost ni vse, saj pregovorno trdna bukovina precej hitreje vpija vlago in je zato manj primerna izbira za parket. Izkušeni gozdarji prisegajo tudi na ustrezen čas sečnje, saj je najboljši les posekan zgodaj spomladi, ko vsebuje najmanj drevesnih sokov.

Pred izdelavo parketa mora biti les ustrezno suh, da se neha krčiti in kriviti ter zavzame stabilno obliko.

Vse to je treba upoštevati, še preden položite prvo deščico parketa.

Pravilno polaganje

Naslednji dejavnik dolgoživosti parketa je, kako je parket položen. Kvaliteten parket se polaga le na trdno, ravno in očiščeno podlago.

Ustrezna stopnja vlažnosti

Če je bila stopnja vlažnosti pomembna za sečnjo lesa, igra pomembno vlogo tudi pri vgradnji, saj se suh les lahko ponovno napije vlage, zaradi česar se širi in zvije.

Kritični sta vlaga v prostoru in vlaga v konstrukciji.

Primerno vlažnost v prostoru je mogoče zagotoviti z rednim zračenjem ali klimatsko napravo.

Če ves zanima več o vzdrževanju parketa, o tem, kako preprečiti praske in udrtine ter kako se lotiti obnove, če do njih vseeno pride, nadaljujte z branjem. >>


Sledite nam