fbpx

Stati ali sedeti? Stati!

Človeško telo, Zanimivo, Zdravoteka

Ko s prekrižanimi nogami za pisarniško mizo napol ležite, se ne zavedate, kako obremenjujete hrbtenico in si s tem škodite.

Predstavljamo nekaj slabosti in prednosti obeh načinov.

Večina med vami svoje delo opravlja predvsem sede. Ob tem se postavlja vprašanje, ali je razvoj v smeri homo sedensa, sedečega človeka, res razvoj: sedenje namreč obremenjuje skelet tako, da je lahko celo škodljivo. Bomo na dolgi rok postali ukrivljeni človek, človek z neznosnimi bolečinami v hrbtenici?

O pravilnem sedenju ste najverjetneje že veliko slišali. Veste, da je pri nepravilnem sedenju hrbtenica dvakrat bolj obremenjena, kot če stojite – pa tudi pravilno sedenje ne pomeni, da bo z vašo hrbtenico vse v redu.

V zadnjem času vse bolj prodira nov trend pri oblikovanju ergonomskega delovnega mesta: delo stoje. Predstavljamo nekaj slabosti in prednosti obeh načinov.

skodljivost_sedenja

Koliko časa boste še lahko delali sede?

Ure in ure sedenja pri računalniku prinesejo številne obremenitve na različne dele našega telesa.
Ko s prekrižanimi nogami za pisarniško mizo napol ležite, se po navadi sploh ne zavedate, kako obremenjujete hrbtenico in kako zelo si s tem škodite. Ko se pojavijo prve bolečine v križu, je že prepozno. Takrat ste že v krempljih okvar zdravja.
Tovrstne bolezni pa – ne boste verjeli – odkrivamo, rešujemo in odpravljamo že vsaj od 18. stoletja.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo: v redu.


Sledite nam