fbpx

Stari tolarji bodo oživeli za 2 meseca: vlijte novo upanje bolnicam z rakom in njihovim svojcem

Bolezni, Dogodki

Europa Donna, Slovensko združenje za boj proti raku dojk, bo od 10. januarja do 1. marca 2019 zbirala stare tolarske bankovce, s katerimi želijo zbrati sredstva za nadgradnjo programa ROZA, ki bolnicam in njihovim svojcem nudi psihosocialno pomoč ob soočanju z diagnozo rak. Roza zabojniki, v katere lahko oddate stare tolarje, so na voljo v 644 trgovinah Mercator in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji.

Bolezen ne pozna praznikov, majhnih otrok in socialnih stisk. Združenje Europa Donna Slovenija že več kot 20 let skrbi za pomoč bolnicam in njihovim svojcem med zdravljenjem in po njem ter vse leto osvešča o raku dojk in rakih rodil.

Diagnoza rak vpliva na vse ravni življenja bolnice in prizadene tudi njene bližnje, zato si Europa Donna že vrsto let prizadeva, da bi bolnicam in njihovim svojcem lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. Le tako se bo bolnica lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, lažje premagovala stranske učinke in se po zdravljenju hitreje vrnila v svoje socialno in delovno okolje.

Pred dvema letoma so aktivnosti psihosocialne podpore povezali v skupen program ROZA, ki ga v letih od 2017 do 2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje.

“Zdravljenje rakavih obolenj z vidika medicinske stroke nenehno napreduje in daje novo upanje za bolnice, ki se soočajo s to boleznijo. Diagnoza rak pa ne prizadene samo bolnice, ampak tudi njene bližnje in poseže v odnose v družini, z otroci, s partnerjem, prijatelji, sodelavci. Pomemben del za soočanja z boleznijo je čustvena podpora najbližjih, velikokrat pa bolnice doživljajo, da jih najbolje razume nekdo, ki ima sam podobno izkušnjo bolezni. Europa Donna je že od svojih začetkov prostor, kjer poleg znanja in izkušenj v procesu zdravljenja nudimo tudi topel objem in smo tu za iskren pogovor ter strokovno psihosocialno pomoč. Skozi čas smo vse te aktivnosti združili v programu ROZA, kjer bolnicam in njihovim svojcem omogočamo različne strokovno vodene oblike pomoči: individualne pogovore v živo ali po telefonu, skupinske terapije in srečanja, tabore za otroke,”

pravi Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna.

O raku dojk po moško

Kadar govorimo o raku dojk in spoprijemanju z boleznijo, so naše sogovornice večinoma bolnice. Kadar govorimo o čustvih, ki se porajajo ob diagnozi in zdravljenju jih ženske običajno lažje izražajo in prej poiščejo strokovno pomoč, kadar je to potrebno. Zato so bili gostje današnje predstavitve posebne dobrodelne akcije za program ROZA – neobičajno za ženske teme – samo moški. Oče, mož in sin bolnic z rakom dojk so odprli svoje srce in pokazali, kako so v različnih vlogah iskali upanje in stali ob strani svojim najdražjim.

Boris Koteski, oče Jane Koteske, je povedal, da je bila njegova prva misel, ko mu je Jana povedala za diagnozo rak, da

“bomo tega bika zgrabili za roge in zmagali. Hkrati pa sem se zavedal, da ne želim, da se ponovi situacija, ki sem jo doživljal sam kot sin, ko je zbolela moja mama. Naša družina se je zaprla, mama ni hotela govoriti o tem. Pred boleznijo je prepevala po hiši in vedno je bilo veselo pri nas. S prihodom bolezni pa je bilo vse tiho, rak je bil tabu tema.”

Ob tem je poudaril, da sta z ženo, Janino mamo, ves čas zdravljenja Jano spremljala in ji stala ob strani, tako s svojo prisotnostjo kot tudi s toplimi in spodbudnimi besedami.

“Ko sem novico o Janini bolezni povedal prijateljem in sorodnikom, ki jih imamo povsod po svetu, moram povedati, da nas je to povezalo. Vsi so bili zelo sočutni, večkrat smo se slišali in te odnose, ki smo jih takrat zgradili, danes ohranjamo. Bolezen nas je naučila marsikaj in kot očetu verjemite, da mi je bilo izjemno težko, ko je tvoj otrok nemočen in bolan. Takrat bi vse dal, da bi mu pomagal, da se lahko spet smeji. Najbolj pa sem ponosen nanjo, kako je sama bolezen sprejela. Neverjetna je, ko je zgubila lase, je s prijatelji naredila čudovite, a hkrati pretresljive fotografije, ki so marsikateri bolnici v spodbudo, da se v času zdravljenja bolje počuti.”

Metod Pevec, mož Maje Koser Pevec, se spominja, da se je v njihovem domu spremenilo predvsem to, da koledar ni več potekal od ponedeljka do nedelje in po mesecih, temveč se je življenje premikalo po koledarju zdravljenja in kemoterapije.

“Moški smo znani po tem, da smo drzni, nismo pa pogumni. Moja žena je bila ves čas zdravljenja izjemno pogumna, ta pogum je vlivala celotni družini. Kot sopotnik bolnici se prilagajaš in vsak trenutek poizkušaš narediti stvari najbolje, čeprav nikoli ne veš, ali je to dobro ali ne. Najin odnos ne bi rekel, da se je spremenil s prihodom bolezni, ker moja žena je bila že pred boleznijo zelo aktivna in smo doma znali poskrbeti zase.”

Boštjan P. Strnad, sin častne predsednice Europe Donne Mojce Senčar, se je z mamino diagnozo rak srečal prvič pri 18. letih. Ker je mama delala kot zdravnica na Onkološkem inštitutu, so bile zgodbe o raku in zdravljenju doma prisotne, vendar je čisto nekaj drugega, ko se to zgodi tvoji mami:

“Moja mama je bila vedno ‘fajterca’, ona je bila vedno največja opora meni in sestri. Ko se je pred časom bolezen ponovila, smo si rekli ‘Ah, ne že spet’. Ona sama je neverjetna borka za vse nas, nikoli ne obupa in to je znala prenesti tudi na svojo okolico in s tem . Seveda pridejo težki trenutki tudi zanjo in takrat ji moram kar na ostro povedati, da se mora boriti še naprej.” Na vprašanje, kako bolezen sprejemajo njegovi otroci, je odgovoril, da vedo, da “je babi Mojca bolna, a s tem se ne obremenjujejo, ker tega ni v otroški naravi.”

Stari tolarji za nove začetke

Dobrodelna akcija Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke bo potekala od 10. januarja do 1. marca 2019. Roza zabojniki za zbiranje starih tolarjev bodo na voljo v 644 Mercatorjevih trgovinah in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji. Roza zabojnik lahko ustvarite tudi sami in zbirate sredstva v podjetjih, društvih ali s prijatelji, zbrana sredstva pa oddate v eni od 644 Mercatorjevih trgovin ali poslovalnicah NLB ali na sedežu Združenja Europa Donna Slovenija.

Vse lokacije Roza zabojnikov najdete tukaj: https://www.mercator.si/aktualno-pri-sosedu/edonna/lokacije-zabojnikov/#nav-main

Dobrodelna rokometna tekma RK Celje Pivovarna Laško in RK Krim Mercator

Podpornik Europe Donne je že leta tudi Mercator in kot dodatno podporo našemu projektu bo Mercator 5. marca v dvorani Kodeljevo organiziral posebno rokometno tekmo med žensko ekipo Rokometnega kluba Krim Mercator in moško ekipo Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Ta izjemno zanimiva tekma se bo pričela ob 18. uri, vstopnica pa bodo tolarji ali pa le navijaški duh in športno srce. Zato srčno vabimo vse, da pridejo na tekmo in nas tudi tako napolnijo z upanjem.

Program ROZA

V okviru programa Roza, ki ga v Združenju Europa Donna Slovenija izvajajo v sodelovanju s partnerji, so bolnicam in njihovim svojcem v času zdravljenja in po njem na voljo različne oblike psihosocialne podpore. Različne oblike pomoči so na voljo 365 dni v letu: individualni pogovori preko svetovalnega telefona ali v živo, podporne skupine za bolnice, njihove svojce in žalujoče ter tabori za otroke so ključni stebri programa ROZA. Program ROZA v letih od 2017 do 2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje, vse aktivnosti so za udeležence brezplačne.

Bolnice in ozdravljenke

V programu ROZA za bolnice in ozdravljenke organizirajo podporno skupino, ki poteka v okviru Stika, centra za psihoterapijo in kakovost odnosov. Na srečanjih pod strokovnim vodstvom izkušene psihoterapevtke vodijo pogovore o temah, ki so pomembne za ženske, ki so prebolele raka dojk ali raka rodil. V sodelovanju s Slovenskim društvom Hospic pripravljajo izobraževanje v obliki izkustvenih delavnic, na katerih bolnice pridobivajo veščine za lažje soočanje z boleznijo, minljivostjo in strahom. Z Društvom za razvijanje čuječnosti dvakrat letno izvajajo delavnice čuječnosti v Ljubljani in v Slovenski Bistrici.

Svojci in prijatelji

Za svojce in prijatelje v programu ROZA organizirajo dve podporni skupini, ki potekata pod vodstvom strokovno usposobljenih sodelavcev Fakultete za psihoterapevtsko znanost (SFU Ljubljana). Prva skupina je namenjena svojcem bolnic z rakom dojk ali rakom rodil, druga skupina pa žalujočim, ki jih je prizadela izguba bližnje osebe zaradi raka.

Otroci

V programu ROZA organizirajo vikend tabor za otroke bolnic z rakom (5 do 18 let), ki ga izvajajo v sodelovanju s Slovenskim Društvom Hospic. Dolgotrajna bolezen in zdravljenje žensk fizično in psihično obremenilno vplivata na celotno družino in še prav posebej na njihove otroke. V programu tabora se prepletajo zabavne in sprostilne vsebine in resnejše tematike, ki jih obravnavajo na delavnicah z izkušenimi terapevti in prostovoljci in se dotikajo odnosov v družini, o spremembah v primerjavi z obdobjem pred boleznijo, kaj pogrešajo, kako se spoprijemajo z različnimi čustvi, izkušnjami in občutki.

Dodatne informacije:
www.napolninaszupanjem.si


Oznake

Sledite nam