fbpx

Staranje kože

Dom & prosti čas, Zanimivo

Staranje je naraven proces, pri katerem se celice začnejo vedno počasneje obnavljati in sicer že nekje po 25 letu.

Staranje je naraven proces, pri katerem se celice začnejo vedno počasneje obnavljati. V koži je vse manj kolagena in hialuronske kisline, ki dajeta oporo in volumen koži, dejavniki iz okolja, onesnaženje, izpostavljenost soncu, stres in kajenje pa dokazano pospešijo proces staranja.

S staranjem telesa se spreminja tudi videz naše kože. Nekatere od teh sprememb so določene z našimi geni, to vrsto staranja imenujemo notranje ali intrinzično staranje. Vidna znamenja staranja se pojavijo okoli 25 leta, ko se naravni proces regeneracije oziroma obnavljanja celic začne upočasnjevati. Posledično se celice ne delijo več tako hitro in plasti kože se začnejo tanjšati. Na ta proces vpliva predvsem raven spolnih hormonov, ki se postopoma niža, pri ženskah močno pade raven estrogenov in progesterona z menopavzo. To pa posledično povzroči razgradnjo kolagena, suhost, izgubo elastičnosti, stanjšanje zgornje zaščitne plasti kože in posledično gubanje kože.

suha-koza

Tudi zunanji dejavniki, kot so ekstremna vročina ali mraz, pretirano izpostavljanje soncu, psihični stres in nepravilna prehrana prispevajo k prezgodnjemu staranju kože. To vrsto staranja imenujemo zunanje ali ekstrinzično staranje. Najpomembnejši zunanji dejavnik je brez dvoma sonce. Izpostavljenost UV-žarkom v mladosti je zelo pomemben razlog prezgodnjega staranja kože. Poškodbe kože, ki jih povzročajo UV-žarki, imajo poleg staranja kože lahko za posledico tudi različne kožne bolezni, med katere spada tudi kožni rak. Že majhna količina UV-sevanja lahko poškoduje kolagenska vlakna, ki so glavni strukturni protein kože. Z obnavljanjem kože se kolagen obnavlja, vendar se razporeja neenakomerno in zapušča solarne brazgotine, kar nazadnje pripelje do nastanka gub.

Hialuronska kislina igra pomembno vlogo pri videzu in funkciji naše kože. Kemijsko gre za glukozaminoglikan, ki ga v človeškem telesu najdemo v številnih tkivih, največ pa v sklepni tekočini, hrustancu, steklovini, steni krvnih žil in seveda koži. Zadržuje vodo kot spužva, in sicer veže do 1000-krat več vode, kot je njena lastna teža. To prispeva k hidraciji naše kože in izboljšanju njenega videza. S staranjem celice postopoma izgubljajo sposobnost proizvajanja hialuronske kisline, koža se začne tanjšati in postaja vse bolj krhka. Gube se pojavijo, ko naš kolagen, elastin in hialuronska kislina začnejo propadati. Koža izgublja elastičnost in volumen, sposobnost kože, da zadrži vodo se zmanjša, prav tako delovanje žlez znojnic in lojnic. Zaščitni maščobni ovoj kože je posledično tanjši, zato je koža suha in ohlapna zaradi stanjšanja maščevja v podkožju. Tudi sposobnost obnove kože se zmanjša in rane se slabše in dlje celijo.

Staranje kože je torej naraven proces, ki ga za zdaj še ne znamo ustaviti. Vendar lahko z ustrezno nego in zaščito, predvsem pa zdravim načinom življenja in prehranjevanja, zmanjšamo vpliv okolja in s tem ohranimo vitalen in mladosten videz kože.

 


Sledite nam